Companii

QAB si Unilever isi unesc fortele pentru Lipton Ice Tea

16.10.2003, 00:00 44

Productia si distributia de ceai Lipton Ice Tea vor trece in custodia Pepsi Lipton International, in urma unui joint venture incheiat, la nivel international, intre Unilever si PepsiCo. In Romania, jointa€“venturea€“ul va opera mai tarziu.
Pe piata romaneasca, productia in colaborare de Lipton Ice Tea a inceput in aceasta vara.
Produsul este fabricat de Quadrant Amroq Bevages (QAB), imbuteliatorul Pepsi in Romania, in urma unui acord cu Unilever.
Marca apartinand Unilever se gaseste pe piata romaneasca din 1999, inainte fiind importata din Polonia.
"Pentru moment, in Romania, operatiunile vor continua in baza parteneriatului anuntat in luna iunie, dintre Unilever South CentralEurope (SCE) si Quadrant Amroq Beverages. In viitor, joint-venture-ul va prelua responsabilitatea derularii acestui contract," au declarat reprezentantii Unilever SCE.
"Vanzarile Lipton Ice Tea au reflectat investitiile facute in activitatile de marketing care au urmat lansarii parteneriatului," au mai spus acestia.
Numai pentru inceperea productiei, QAB a investit 500.000 de euro. Lansat initial la sticle nereturnabile de 0,33 litri, ulterior a inceput sa fie produs si in ambalaje de tip PET la 0,55 si 1,5 litri.
Reprezentantii QAB nu au putut fi contactati pentru comentarii.
"Joint venture-ul va avea ca tinta spatiile neacoperite, unde Lipton nu este prezent si unde se estimeaza ca exista oportunitati de afaceri semnificative, acolo unde Pepsi are o pozitie puternica deja," se arata intr-un comunicat Unilever.
Vanzarile de ice tea din Romania sunt evaluate la trei milioane de litri anual, adica undeva in jurul a 2,5 milioane de dolari.
Competitorii Lipton Ice Tea pe piata interna sunt Rauch Ice Tea, produs de compania germana Rauch si Pfanner Ice Tea, produs de compania Pfanner din Austria.
Unilever a inregistrat anul trecut in Romania o cifra de afaceri de circa 120 milioane de euro si estimeaza pentru acest an o crestere de peste 10%.
In prezent, portofoliul Unilever cuprinde produse alimentare a€“ margarina Rama, Delma, gama Knorr, produse destinate curateniei a€“ Domestos, Cif, detergenti a€“ Omo, Bona, Dero Surf, produse cosmetice si deodorante a€“ Rexona, Dove, Lux, Organics, Timotei, Ponds, Axe, Denim.
QAB a inceput anul acesta constructia unei noi fabrici, in judetul Covasna, investitie care se va ridica la sapte milioane de dolari si care va fi finalizata in primavara anului viitor.
Pe langa Lipton Ice Tea, QAB mai are in portofoliu marcile Pepsi, Prigat, Kick si apele minerale Perla. claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO