Companii

"Reteta" pentru cresterea de patru ori a pretului la Sanex- doar profitul?

12.08.2003, 00:00 28

Rezultatele financiare bune sau zvonurile privind o oferta publica de preluare? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun brokerii care incearca sa gaseasca o explicatie pentru cresterea spectaculosa a actiunilor prducatorului de obiecte din ceramica Sanex Cluj-Napoca, listate la Bursa Electronica RASDAQ.
Ieri, actiunile companiei au ajus la 2.000 de lei, pret de patru ori mai mare fata de cel inregistrat in urma cu un an. Dupa cresterile din ultimele trei sedinte bursiere, valoarea de piata a companiei a ajuns la 11,3 milioane de dolari.
De altfel, in ultimele 12 luni profitul companiei a crescut cu 50%, iar unii brokerii spun ca ascensiunea Sanex ar fi trebuit sa fie mai accentuata inca de anul trecut, cand majoritatea actiunilor listate pe piata de capital au inregistrat cresteri. Conform declaratiilor conducerii Sanex, profitul companiei pe primul semestru a fost de 70,7 miliarde de lei, fata de 47,6 miliarde de lei cu un an inainte si 13,6 miliarde de lei in prima jumatate a anului 2001. Profitul pe actiune al Sanex pe primul semestru este de 380 de lei, 20% din pretul de piata.
Vanzarile companiei au crescut totusi intr-un ritm mai putin accelerat decat profitul, managerii Sanex mizand pe o crestere a profitului ca urmare a crestrii preturilor, in conditiile mentinerii cotei de piata.
Compania concureaza cu producatorii autohtoni Cesarom Bucuresti si Mondial Lugoj, dar si cu multi importatori de placi ceramice din Spania si Italia, pe o piata cu vanzari anuale de circa 80-90 milioane de dolari. Sanex detine o cota de aproximativ 30% din cererea interna de placi ceramice, la mare lupta cu Cesarom Bucuresti, creditat cu o cota de 30-35%.
Unul din marii investitori de pe piata de capital care a anticipat  cresterea actiunilor Sanex este SIF Muntenia, care a cumparat de pe piata actiuni Sanex in prima jumatate a anului, cand pretul era de 1.100 - 1.300 lei/actiune, si a ajuns astfel sa detina o cota de 9% din companie.
Sanex este detinuta in proportie de 68% de societatea olandeza Goodison Holdings, al carei actionar majoritar este fondul de investitii Romania-Moldova Direct Fund (RMDF). Unul dintre fostii administratori ai fondului este omul de afaceri Dinu Patriciu (care controleaza Rompetrol), despre care exista informatii ca ar fi si investitor al fondului. De altfel, RMDF a fost pana anul trecut unul din actionarii Rompetrol BV, cu 25% din actiuni.  “Cresterea actiunilor Sanex se datoreaza exclusiv rezultatelor financiare bune ale companiei,” sustine Patriciu.
Conform ultimelor informatii de pe piata, compania indiana Sun Earth Ceramics se afla printre actionarii minoritari ai Goodison. Compania se confrunta cu o criza financiara grava, iar una din solutiile de redresare avansate a fost vanzarea perticipatiilor detinute in Romania si Spania, acesta fiind punctul de plecare in zvonurile privind o eventuala oferta publica in privinta actiunilor Sanex.
Alti brokeri sustin ca ascensiunea exploziva a pretului actiunilor Sanex s-ar putea datora deciziei companiei din luna aprilie de a rascumpara pana la 10% din actiunile proprii in scopul anularii, iar ca unii dintre investitori anticipeaza ca Sanex va oferi un pret mai mare decat cel de pe piata. Rascumparea va insemna, de asemenea, ca eventualele dividende pe care compania le-ar putea distribui in anii urmatopri se vor imparti la un numar mai mic de actiuni.
Obiectivele Sanex pentru acest an sunt un profit net de 1,9 mil. $, cu 400.000 $ mai mare decat cel de anul trecut si o cifra de afaceri de 35,5 mil. $. In paralel cu investitiile pentru modernizare, numarul de angajati va fi redus de la 1.700 (la inceputul acestui an) pana la 1.200.
Compania se pregateste pentru finalul acestui an derularea unui puternic program de investitii. Bugetul prevede pentru acest an investitii in valoare de  3,9 milioane de dolari, din care numai o mica parte au fost cheltuiti in primul semestru.
Sanex dispune de cele mai mari capacitati de productie de pe piata romaneasca, de 6,8 milioane de metrii patrati de placi ceramice si 13.000 tone de obiecte sanitare annual. Pe piata obiectelor sanitare Sanex detine aproximativ un sfert din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO