Companii

Raal Bistrita investeste 12 mil. euro intr-o fabrica

19.01.2007, 14:30 57

Compania Raal din Bistrita, producator de sisteme de racire pentru autovehicule, intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani aproximativ 12 mil. euro in vederea construirii unei noi fabrici destinate in special producerii de sisteme complete de racire.
Compania a achizitionat la sfarsitul anului trecut o firma aflata in lichidare, situata in Prundu Bargaului, unde, potrivit conducerii societatii, s-au demarat lucrarile de constructie si reabilitare a unei hale cu o suprafata de 18.800 mp. Termenul de finalizare a proiectului este prevazut pentru sfarsitul anului 2008.
"Scopul principal al investitiei este cresterea productivitatii companiei, care in prezent este sub valoarea medie din tarile UE, dar care, potrivit aprecierilor noastre, va atinge dupa finalizarea investitiei o valoare apropiata de media europeana", a declarat pentru ZF Transilvania Paul Ilies, directorul general al companiei. Conform oficialilor Raal, planul de pentru noua facilitate prevede pentru 2007 o valoare a investitiilor cuprinsa intre 5 si 6 mil. euro, bani care vor fi destinati in special pentru reabilitarea si modernizarea a circa 50% din constructiile existente la Prundu Bargaului, iar pentru 2008 se intentioneaza alocarea a aproximativ 6 mil. euro pentru reamenajarea terenului si infrastructurii, constructiilor noi, mobilier, birotica si software.
"Aceasta investitie reprezinta doar un prim pas, intrucat spatiile existente la noua locatie lasa loc pentru dezvoltari ulterioare. Pentru noi cresterea cifrei de afaceri va fi direct proportionala cu fabricarea de noi sisteme de racire pentru autovehicule, destinate unor jucatori internationali de pe aceasta nisa de piata precum Ingersoll Rand, JCB, AGCO, John Deere, Komatsu, ABB", a mai spus Ilies.
In cadrul viitoarei fabrici de la Prundu Bargaului vor functiona o turnatorie, un centru de testare, un sector de prelucrari si un atelier de prelucrare de ambalaje. Noua fabrica va angaja peste 450 de persoane.
Compania produce sisteme de racire si componente ale acestora (racitoare de ulei, radiatoare, racitoare de aer, condensatoare pentru climatizare) fabricate din aliaje de aluminiu pentru utilajele de constructii, utilaje agricole si tractoare, compresoare de aer si autoturisme.
Cele mai noi produse lansate pe piata sunt reprezentate de sistemele de racire pentru vehiculele ce utilizeza fuel cells si motoare hybrid.
Raal detine in prezent sucursale proprii in Italia, Olanda, USA si Turcia. Pentru urmatorii ani, managementul Raal prevede asocierea cu unu sau mai multi parteneri in vederea infiintarii unei noi societati care va beneficia atat de sistemele de racire fabricate la Raal, dar si de facilitati de prelucrare mecanica si de turnatorie a aliajelor din aluminiu.
Printre principalii parteneri de desfacere ai Raal pe piata externa se regasesc firme din tari precum SUA 21%, Italia 15%, Germania 11%, Austria 11%, Anglia 9%, dar si firme din Franta, Suedia, Finlanda, Cehia si Turcia. Ponderea exportului reprezinta aproximativ 98% din totalul cifrei de afaceri a Raal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO