Companii

Radu Enache: Gradul de ocupare de 38% in zilele de duminica spune tot despre problemele pietei hoteliere

23.11.2009, 23:10 23

Lantul hotelier Continental, controlat de omul de afaceri RaduEnache, a avut incasari in scadere cu 18% in lei in primele zeceluni ale anului si un grad de ocupare mediu de 50,8%.

"Recuperarea pierderilor din primele trei luni ale anului esteincerta ca sa nu spun ca aceste pierderi sunt irecuperabile. Panala sfarsitul anului cred ca vom incheia cu 89-90 mil. lei (20 mil.euro - n. red.)", apreciaza Enache. Lantul Continental, careinclude 14 hoteluri de doua, trei, patru si cinci stele cecumuleaza aproape 2.000 de camere, a rulat anul trecut afaceri de27 mil. euro. Scaderea in euro a cifrei de afaceri pe acest an seva ridica la 26% fata de nivelul de anul anterior.

In zilele de duminica hotelurile din lantul Continental augrade de ocupare de 38%, ceea ce spune multe despre problemele depe piata hoteliera, dupa cum apreciaza Enache. Aproape 65-70% dinveniturile grupului vin din activitatea de cazare, restul proveninddin organizarea de evenimente de business si din segmentul defood&beverage.

"Desi s-a simtit o oarecare revigorare a activitatii hotelierein ultimele trei luni fata de prima parte a anului, organizarea deevenimente de tip conferinte, traininguri continua sa lase dedorit. Sunt sigur ca nici anul viitor situatia nu se va schimbaprea mult."

Toti proprietarii de hoteluri au avut afaceri in scadere anulacesta. Spre exemplu, omul de afaceri timisorean Josef Goschy aobtinut de la hotelurile conduse venituri mai mici cu 20% inprimele noua luni anul acesta, pana la 9 mil. euro. Radu Enache siGoschy nu au redus numarul de personal, asa cum au procedatproprietarii de hoteluri Mohammad Murad si George Copos.

Patru luni intarziere pentru hotelul de cincistele

Mai mult, Enache sustine ca a angajat aproape 100 de persoane incele doua hoteluri finalizate anul acesta. Grand Hotel Continental,prima unitate de cinci stele din cadrul lantului Continental, va fideschis la inceputul lui decembrie. Initial deschiderea eraanuntata pentru luna august anul acesta. Omul de afaceri a maideschis recent o unitate Ibis, de trei stele, la Sibiu. Investitiain cele doua unitati a fost estimata de Enache la 15 mil. euro.

"In urmatoarele cinci-sase luni nu voi mai demara niciunproiect, voi asista la spectacolul politic. Mai avem prinse si alteproiecte in planul de finantare, dar vom lua decizii dupa ce se vormai linisti lucrurile." Omul de afaceri si-a asigurat finantareaunor proiecte din vanzarea de unitati hoteliere prin contracte detipul sale& lease back.

In urmatorii doi-trei ani se asteapta ca si alti proprietari salivreze pe piata romaneasca 40 de hoteluri in total, cu un numar de5.278 de camere, ce cumuleaza investitii estimate la 580 demilioane de euro, potrivit unui studiu realizat de firma deconsultanta Trend Hospitality. Cele mai multe unitati, respectiv18, vor fi livrate in Transilvania, in timp ce 11 unitati vor ficonstruite in regiunea Muntenia, restul de 29 de hoteluri urmand afi livrate in celelalte zone ale tarii, arata aceeasi sursa. Inprezent sunt 1.104 hoteluri in Romania, cu 88.000 de camere intotal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO