Companii

Rafinaria lui Patriciu le-a adus pierderi de 30 mil. euro kazahilor

Rafinaria lui Patriciu le-a adus pierderi de 30 mil. euro kazahilor

Click pentru imaignea intreaga

16.05.2008, 20:39 32

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania grupului Rompetrol care opereaza rafinaria Petromidia, a inregistrat in primul trimestru pierderi neconsolidate de 34,3 mil. lei (9,3 mil. euro), cu 57% mai mari decat in perioada similara a anului trecut, cu toate ca afacerile companiei au crescut cu 65%, la 1,94 mld. lei (526 mil. euro).
Pierderile au provenit in totalitate din exploatare, spre deosebire de primele trei luni ale anului trecut, cand pierderile au venit de pe partea financiara, potrivit raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti. La nivel consolidat, grupul Rompetrol Rafinare, care include Rompetrol Rafinare Constanta, Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream si Rompetrol Logistics, a raportat pierderi de 48,7 mil. $ (circa 30 mil. euro), fata de 3,2 mil. $ (2 mil. euro) in primele trei luni din 2007. Cifra de afaceri consolidata a crescut cu 57%, la 1,04 mld. $ (aproximativ 680 mil. euro), potrivit situatiilor financiare consolidate conform IFRS (Standarde Financiare Internationale).
Accentuarea pierderilor a fost determinata de scaderea marjelor de rafinare fata de primul trimestru din 2007, ca urmare a cresterii pretului petrolului, a reducerii diferentialului dintre cotatia titeiului Brent si cea a titeiului provenit din Muntii Urali, pe care Petromidia il rafineaza.
Rezultatele financiare ale companiei au fost afectate si de cresterea dobanzilor in primul trimestru. Segmentele de distributie si petrochimie au adus si ele pierderi semnificative companiei. Rompetrol si-a bugetat pentru acest an pierderi de 8,7 mil. dolari (5,5 mil. euro), fata de un rezultat negativ de 94 mil. euro anul trecut. Pentru primul trimestru, compania a prevazut pierderi de 15,7 mil. dolari (10 mil. euro), bugetul fiind realizat la nivel neconsolidat.
Actiunile Rompetrol Rafinare au scazut cu 20% in luna aprilie, pe fondul recomandarilor negative din partea analistilor, insa au revenit in luna mai, recuperand o parte din pierdere. Ieri, titlurile RRC au castigat 5,9%.
Din momentul in care Dinu Patriciu a vandut pachetul majoritar de actiuni al grupului Rompetrol companiei KazMunaiGaz din Kazahstan, actiunile Petromidia au scazut cu circa 50%, valoarea companiei fiind acum de 384 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO