Companii

Raiffeisen Leasing spera sa-si dubleze profitul

15.03.2004, 00:00 16



Valoarea contractelor incheiate de Raiffeisen Leasing Romania este estimata sa creasca, in acest an, cu circa 29%, la 67 milioane euro, profitul net urmand sa depaseasca un milion de euro, nivel dublu fata de anul trecut, a declarat directorul de vanzari al companiei, Mihaela Mateescu.



aValoarea bugetata pentru anul 2004 este de 67 milioane de euro, dar dupa activitatea din primele doua luni ale anului suntem convinsi ca vom depasi acest nivelO, a afirmat Mateescu.



Obiectivul pentru acest an este intrarea in primele trei locuri in clasamentul societatilor de leasing, in conditiile in care in 2003 Raiffeisen Leasing a ocupat locul cinci, cu o cota de piata de circa 6%.



Mateescu a precizat ca, din totalul achizitiilor finantate anul trecut, cea mai mare pondere este detinuta de autovehicule (31,8 milioane de euro, respectiv o cota de 61%), urmate de contractele pentru camioane, remorci si vehicule comerciale (14,2 milioane de euro si o cota de 27%) si echipamente si utilaje industriale (6,1 milioane de euro - 12%).



Compania opereaza printr-o retea de 11 sucursale, in afara celei din Bucuresti, in orasele Sibiu, Timisoara, Brasov, Cluj, Galati, Constanta, Iasi, Craiova, Baia Mare, Oradea si Pitesti. Alte cinci puncte de lucru, in Bacau, Ploiesti, Arad, Suceava si Targu Mures, urmeaza sa fie deschise pana la sfarsitul acestui an.



Programul de investitii din acest an, in valoare de circa un milion de euro, vizeaza, pe langa punctele de lucru, si consolidarea si extinderea sistemului informatic. Compania are in vedere introducerea leasingului imobiliar, insa nu in viitorul apropiat.



Infiintata in luna iulie a anului 2002, Raiffeisen Leasing are un capital de 2,3 milioane de euro detinut in cote egale de Raiffeisen International Leasing Austria si Raiffeisen Bank Romania (50%).



Raiffeisen Leasing Romania va incepe, in perioada urmatoare, sa acorde finantari in sistem leasing in valoare de pana la 125.000 de euro firmelor mici si mijlocii, dintr-o linie de credit de cinci milioane euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).



Facilitatea de finantare a fost semnata in luna ianuarie a anului trecut si are o durata de rambursare de cinci ani.



Beneficiarii pot fi clientii noi ai companiei de leasing, cu cel mult 100 de angajati, o cifra de afaceri anuala care sa nu depaseasca 40 de milioane de euro si active de pana la 27 de milioane de euro.



Proiectele eligibile pot include achizitia de utilaje, autovehicule comerciale si autoturisme, exclusiv in scopuri comerciale, precum si programe de modernizare sau extindere in diverse sectoare.



Potrivit acordului dintre BERD si Raiffeisen Leasing, nu vor fi finantate proiecte din domeniul cazinourilor, alcoolului, tutunului, productiei de armament, asigurarilor, institutiilor de credit si speculatiilor pe pietele valutare sau imobiliare.



Contractele de leasing vor fi incheiate pentru un termen de unul pana la cinci ani, iar dobanda va fi negociata in fiecare caz in parte. Solicitantii vor prezenta garantii si vor asigura corespunzator bunurile achizitionate.



Linia de credit a fost acordata prin componenta de leasing a programului comun derulat de BERD si Uniunea Europeana pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii din statele in tranzitie. Angajamentul BERD in acest proiect este de 710 milioane de euro, si ar putea creste cu 150 de milioane de euro, in timp ce Comisia Europeana s-a angajat sa acorde 130 de milioane de euro sub forma de asistenta tehnica.



In luna ianuarie a anului trecut, BERD a mai acordat finantari pentru companiile de leasing detinute de Raiffeisen Zentralbank in Polonia, Cehia, Slovacia si Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO