Companii

Randurile care se strang la greul medicamentelor

28.08.2003, 00:00 18



Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) a solicitat, printr-o luare de pozitie comuna, onorarea sumelor totale datorate de catre spitale, aferente anului 2002.



"Solicitam Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Publice si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate onorarea sumelor totale datorate de catre spitale. Este necesar ca apropiata rectificare bugetara sa cuprinda intreaga suma figurand ca datorii catre spitalele din Romania, inclusiv penalitatile la zi", se arata in comunicatul transmis de cele doua asocialtii.



ARPIM si ADMR amintesc faptul ca in luna februarie a acestui an au incheiat cu cele trei institutii un protocol, prin care au convenit asupra nivelului si datelor la care vor fi platite datoriile, esalonat.



"In ceea ce priveste datoriile acumulate de spitale, protocolul nu a fost respectat", affirma asocialtiile, adaugand ca autoritatile doresc sa clasifice datoriile in "legale" si "neregulamentare", in functie de aprecierea asupra achizitiilor in urma carora au rezultat aceste sume.



"Noi, ARPIM si ADMR, consideram ca toate datoriile care au la baza documente justificative trebuie onorate la plata si ca orice probleme sau nereguli sunt legate strict de activitatea unor institutii ale statului - spitale, CNAS, Ministerul Sanatatii, Directii de Sanatate Publica", continua comunicatul.



De asemenea, cele doua asocialtii atrag atentia ca, in conformitate cu legislatia romana si cu practicile comerciale internationale, datoriile comerciale acumulate trebuie platite in termenul agreat de parti. "Mai mult decat atat, intarzierile la plata datoriilor catre distribuitori sunt purtatoare de penalitati", se mai spune in comunicat.



Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania reunesc cele mai importante companii din domeniu.



Reprezentantii acestora s-au intalnit cu ministrul Sanatatii Mircea Beuran si cu ministrul delegat al Autoritatii Nationale pentru Control (ANC) Ionel Blanculescu.



In cadrul intalnirii, au fost prezentate concluziile controalelor efectuate de ANC in mai multe judete din tara, "controale care au confirmat faptul ca in sistemul sanitar din Romania s-au acumulat datorii uriase", potrivit ARPIM si ADMR.



Conform rezultatelor prezentate de Blanculescu, numai datoriile neachitate catre spitale in anul 2002 sunt de peste 9.000 de miliarde de lei.



Pozitia comuna a celor doua asocialtii a fost transmisa atat Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, cat si celor mai importante ambasade.





Sefii merg la reciclare



Responsabilii din sistemul sanitar sant instruitI in sase centre universitare traditionale, in vederea organizarii si desfasurarii achizitiilor publice, precum si pentru elaborarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2004.



Intalnirile, la care participa toti sefii directiilor de sanatate publica, ai spitalelor si caselor de asigurari de sanatate, precum si directorii economici ai acestora, au loc in centrele universitare Bucuresti, Targu Mures, Craiova, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara.



Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, pe parcursul a trei zile, celor prezenti la intalniri li se va prezenta legislatia specifica a achizitiilor publice, modul de elaborare a programului anual de achizitii publice, precum si organizarea si desfasurarea acestora.



De asemenea, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor prezenta metodologia de elaborare a bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2004, precum si modul de exercitare a managementului economico-financiar. La sfarsitul fiecarei intalniri vor avea loc discutii privind deficientele constatate pe timpul controlului in derularea programului de achizitii publice.



"In urma controalelor efectuate in ultima perioada sub coordonarea Autoritatii Nationale de Control s-a constatat ca o mare parte din arieratele acumulate de spitale in 2002 au rezultat ca urmare a nerespectarii reglementarilor legale privind achizitiile publice. Din acest motiv, incepem prima serie de intalniri in cadrul carora toti factorii de decizie de la nivelul spitalelor, ai directiilor de sanatate publica si caselor de asigurari de sanatate vor fi instruiti in management sanitar", a declarat, in legatura cu aceasta actiune, ministrul Sanatatii, doctorul Mircea Beuran. Mediafax



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO