Companii

RC2 pregateste companiile de exit

01.07.2009, 14:52 22
Fondul de private equity Reconstruction Capital II Limited (RC2) a inregistrat pierderi din investitii de 48,1 mil. euro pe piata locala anul trecut, in conditiile in care valoarea totala a activelor detinute in Romania a scazut cu 43%, pana la 91 mil. euro, potrivit raportului anual pe 2008 emis de administrator.
Fondul RC2, listat pe Bursa de Valori de la Londra, detine in prezent participatii la operatorul de turism Antares Hotels (proprietarul Fantasy Beach Hotel), producatorul de lactate Albalact, producatorul de vopseluri Policolor, operatorul de clinici private Romar, precum si la firma de factoring Top Factoring.
Potrivit rapoartelor anuale, fondul a incheiat 2008 cu pierderi totale din investitii de 61,7 milioane de euro, din care 48,1 mil. euro provin din plasamentele pe piata locala, in comparatie cu un profit de 26,8 mil. euro anul trecut. In 2007, RC2 a avut un profit net de 23,3 milioane de euro, din care 17 mil. euro provin din urma plasamentelor pe piata locala. Valoarea totala a activelor a scazut de la 171,3 milioane de euro in 2007 la 93,5 milioane de euro.
„Cum RC2 a devenit in principal un fond de private equity, iar lichiditatile reprezinta doar 6,9% din activele detinute la finalul anului 2008, focusul fondului s-a schimbat acum inspre pregatirea companiilor din portofoliu pentru exit in anii urmatori. Ne asteptam sa putem incepe procesul de exit pentru unele din companiile detinute pe parcursul anilor 2009-2011", scrie in raport.
La producatorul de vopseluri Policolor, fondul de investitii RC2 se pregateste sa marcheze exitul, prin relocarea fabricilor, inchiderea unitatilor de distributie din Serbia si Ucraina si concedierea unei treimi din angajati.
La finalul anului 2008, lichiditatile fondului erau de 6,4 mil. euro, fata 89,3 mil. euro la inceputul aceluiasi an.
Nivelul scazut de lichiditati se datoreaza investitiilor realizate de fond, dar si programului de rascumparari de actiuni de pe bursa londoneza derulat de administratorii fondului anul trecut.
Portofoliu
  • Antares Hotels (proprietarul Fantasy Beach Hotel)
  • producatorul de lactate Albalact
  • producatorul de vopseluri Policolor
  • operatorul de clinici private Romar
  • firma de factoring Top Factoring

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO