Companii

Real si OBI finalizeaza investitii de 30 de milioane de euro in aceasta luna

25.04.2010, 23:05 48

Operatorul hipermarketurilor Real si reteaua de bricolaj OBIsunt retailerii cu cele mai mari investitii finalizate in lunaaprilie, pe o piata care isi incetineste expansiunea si in acestan.

Real, divizie a grupului german Metro, va deschide la finelesaptamanii viitoare al 4-lea magazin al sau din Capitala, in zonaPolicolor, in urma unor investitii estimate la 25 mil. euro.Hipermarketul va avea circa 400 de angajati si va fi primul proiectfinalizat in parcul de retail din zona, care va cuprinde pana lafinele anului si un magazin Metro Cash & Carry.

Acesta ar putea fi singurul proiect de extindere finalizat dereteaua Real in 2010, dupa un an in care retailerul a intrat in 4locatii noi.

La randul sau, OBI a anuntat ca va avea prima deschidere dinacest an la inceputul saptamanii viitoare in Ploiesti, intr-un parcde retail in care Real a inaugurat un hipermarket in 2009.

Investitiile in construirea si amenajarea magazinului OBI suntestimate la 5 mil. euro, iar unitatea ar putea avea in jur de 100de angajati. In total, retailerul de bricolaj va investi 15 mil.euro in trei locatii noi in acest an, dupa ce in 2009 a inauguratdoua unitati.

Deschiderile din acest an erau planificate initial pentru 2009,insa criza a incetinit ritmul de expansiune al OBI. Reteauadetinuta de grupul german Tengelmann a intrat pe piata in 2008, iarin prezent opereaza 4 magazine.

Criza a incetinit ritmul expansiunii retailerilor straini lanivel local, in special al celor de bricolaj, de fashion si alretelelor de hipermarketuri mari. La polul opus, operatorii strainide supermarketuri si discountere au mizat pe accelerareaextinderii, pariind pe dezvoltarea comertului de proximitate.

Retailul local de bricolaj a avut in 2009 cel mai prost an de laintrarea primelor retele de profil in Romania, in 2002. Declinulabrupt al vanzarilor din ultimul an, de 20-30%, a facut ca circajumatate dintre proiectele anuntate anterior crizei sa ramana pehartie in 2009.

Cel mai expansiv retailer de profil de anul trecut, Dedeman, areusit sa-si mentina vanzarile la acelasi nivel din 2008 doardatorita investitiilor in patru unitati noi.

Anul 2010 a debutat insa in forta, cu doua inaugurari demagazine de bricolaj, realizate de BauMax si Dedeman in trei luni.Deschiderea OBI de saptamana viitoare va duce valoareainvestitiilor finalizate in retailul de profil la peste 40 mil.euro in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO