Companii

Recesiunea din aeronautica a ocolit Turbomecanica

06.08.2003, 00:00 64



Producatorul de motoare pentru aeronave si subansamble mecanice Turbomecanica Bucuresti a inregistrat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 10,42 milioane de dolari (338,85 miliarde lei), in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului anterior.



Profitul companiei a crescut si el in aproape acelai ritm, de la 1,06 milioane dolari in prima jumatate a anului trecut, la 1,28 milioane dolari.



Rezultatele pe primele sase luni sunt mai bune decat cele de anul trecut in conditiile in care compania a previzionat pentru 2003, prin Bugetul de Venituri si Cheltuieli, venituri totale de 690 miliarde lei, in scadere cu 7,8%, si un profit net de 113 miliarde lei, in scadere cu 16,8%.



"Am reusit sa evitam efectele recesiunii din industria aeronautica la nivel mondial prin modificarea portofoliului de produse si de clienti. La extern am castigat cativa partener noi si, in plus, piata interna a inceput sa se revigoreze datorita unor proiecte in domeniu. Toate acestea ne indreptatesc sa credem ca pana la urma vom depasi estimarile din buget", a explicat Leonard Trifu, director de vanzari al Turbomecanica.



Veniturile companiei au fost ajutate si de faptul ca anul acesta a inceput sa merga "din plin" si societatea mixta formata de Turbomecanica si grupul american General Electric.



Societatea produce subansamble pentru motoarele fabricate de General Electric Aircraft Engines si a fost infiintata tocmai datorita recesiunii din domeniu, grupul american fiind nevoit sa caute locatii de productie mai ieftina pentru unele componente.



Turbomecanica furnizeaza diverse servicii societatii mixte, care va avea anul acesta o cifra de afaceri de cateva milioane de dolari.



General Electric este, de fapt, principalul client al Turbomecanica pe plan extern, compania romaneasca avand contracte cu mai multe divizii ale grupului american.



"Anul acesta am avut, pana in prezent, vanzari de aproximativ 6 milioane de dolari catre General Electric. Probabil ca vom ajunge undeva la 10 milioane de dolari catre sfarsitul anului", a precizat Trifu.



Anul trecut, Turbomecanica a avut venituri totale de 750 miliarde de lei (22,7 milioane de dolari), iar profitul net s-a ridicat la 120,6 miliarde de lei (3,6 milioane de dolari).



Pentru acest an Turbomecania si-a propus investitii in valoare de 27,8 miliarde de lei, principalul obiectiv fiind , potrivit conducerii societatii cresterea productiei in conditiile respectarii cerintelor de mediu.



In ultimi doi ani, Turbomecanica s-a confruntat cu dificultati, ca toata industria aeronautica.



La inceputul anului trecut a fost aprobat un program de restructurare tehnica si de personal, care are in vedere reasezarea principiilor de productie pentru adaptarea la conditiile pietei.



Turbomecanica este controlata de salariati. Asociatia acestora a preluat de la stat 63,62 % din actiuni, alte 13% fiind detinute de doua fonduri straine de investitii. Actionarii companiei au primit din profitul pe anul trecut un dividend brut de 6.348 lei/actiune.



Actiunile companiei sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, unde s-au tranzactionat ieri la pretul de 38.000 de lei/actiune.



Capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 17 milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO