Companii

Recesiunea din Germania reduce cu o treime profitul Mobicrasna

22.09.2003, 00:00 35



Compania Mobicrasna S.A. din Satu Mare, producator de mobilier rustic pentru piata interna si pentru export, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o scadere cu aproape o treime a profitului net in euro si cu 10% a cifrei de afaceri, dupa trei ani de crestere a profitului.



Evolutia descrescatoare a indicatorilor financiari ai companiei se datoreaza in principal recesiunii economice din Germania, principala piata de export a productiei. "In Germania, unde recesiunea a fost foarte puternica, cererea pentru mobilier a scazut cu circa 30%. In plus, sezonul de vara este oricum mai slab pentru ca oamenii dau banii pe excursii si alte bunuri si mai putin pe mobila", a declarat pentru Ziarul Financiar Leon Grigore Gatina, director general al companiei.



Pentru a mai atenua din efectele negative ale recesiunii economice din Germania, compania incearca sa-si directioneze exporturile catre pietele nordice cum ar fi Suedia si Norvegia, a mai spus Gatina.



Profitul net aferent primelor sase luni ale anului a fost de circa 150.000 de euro la o cifra de afaceri 1,8 mil. euro, comparativ cu perioada similara a anului trecut cand profitul a fost de 220.000 de euro, iar cifra de afaceri de 2 mil. euro. Cifra de afaceri pe intregul an 2002, a fost de 4 mil. euro, la acelasi nivel cu cea din 2001 si 2000.



Compania produce biblioteci (27%), mese(25%), scaune(15%), grupe de colt (10%), trei sferturi din productie totala fiind exportata in tari precum Germania, Ungaria, Cehia, Norvegia, Slovacia, Bosnia Hertegovina, Slovenia, Croatia. Numarul de angajati a scazut la 585 de angajati, fata de 640, anul trecut.



Compania este listata la bursa electronica Rasdaq, pretul unei actiuni fiind de 5.500 lei, la o valoare nominala de 1.000 lei. Capitalul social este de peste 4 miliarde de lei.



Firma are actionari atat persoane juridice cat si fizice. Cel mai important actionar persoana juridica este fondul de investitii Broadhurst (10,03%), iar persoana fizica este chiar directorul general Leon Gatina (10%).



In ultimii trei ani, compania a distribuit dividende a caror valoarea a crescut de la un la altul, ca urmare a cresterii profitului. In 2001, profitul in euro a crescut cu peste 40%, iar in 2002 cu circa 19%.



Desi a constatat o tendinta de schimbare a gustrurilor consumatorilor pe pietele externe, care incep sa se orienteze catre mobilerul cu design modern, Gateanu spune ca Mobicrasna nu va intra acest segment.



"Tendinta pietei este catre diversificare si mobilierul modern este tot mai cautat. Noi incercam sa oferim o gama cat mai variata de modele, din toate categoriile de lemn - stejar, fag, cires, mahon - dar nu intentionam sa intram pe segmentul de mobila moderna pentru ca dorim sa ne mentimen specificul si pentru ca utilajele pe care le avem sunt destinate acestui tip de mobilier", a spus Gatina.



Anul trecut, Mobicrasna a investit 3,5 mld.lei (peste 1 mil. euro) in uscatorii si ventilatoare, pentru a se incadra in noile norme de mediu. Gatina spune ca anul acesta se prefigureaza noi investitii de 0,6 mil. euro tot in echipamente tehnologice. Compania are doua sectii de productie in Satu Mare si platforma principala la trei km. in afara orasului, toate avand o suprafata de circa 8 ha.



Principalele firme concurente sunt: Ergolemn din Satu Mare, Ardudana din Ardud, Samobil din Satu Mare, Oviprod din Zalau si Vimob din Tusnad. Compania isi furnizeaza materiile prime si materialele de la firme romanesti, dar si din Ungaria, Germania si Italia.



georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO