Companii

Rehau o duce bine pe piata tubulaturii din plastic

18.03.2005, 00:00 22


Rehau Polymer SRL, filiala locala a concernului german de materiale de constructii, estimeaza pentru acest an o rata de crestere de 20% a cifrei de afaceri fata de valoarea inregistrata in 2004, de 26 milioane euro.


Compania a inregistrat in ultimii doi ani un ritm mare de crestere pe piata tubulaturii si a ferestrelor din PVC si polietilena, valoarea prognozata pentru 2005 fiind dubla fata de valoarea inregistrata in 2003. Numai in 2004, Rehau Polymer a inregistrat o rata de crestere de 44% a afacerilor in 2004, primul an in care fabrica de la Sibiu de tubulatura din PVC si polietilena a mers din plin.


"Anul acesta, piata de tubulatura a inceput sa creasca puternic, pe fondul derularii proiectelor cu finantare din partea Uniunii Europene in special in mediul rural, unde se deruleaza lucrari de canalizare si alimentare cu apa. Ne-am asigurat o pozitie buna pe piata", a spus Emil Pop, directorul general al companiei.


Piata de tubulatura din plastic din Romania este estimata de unii jucatori la aproximativ 40 milioane euro pe an, pana acum inregistrand o rata de crestere de numai cateva procente pe an.


Pe piata ferestrelor PVC, contextul este insa diferit, piata fiind marcata de o crestere puternica a concurentei, explica Pop.


Rehau activeaza pe piata romaneasca din 1996 si a investit pana acum peste 10 milioane euro.


Compania a fost prezenta cu structuri de vanzari pana in 2003, cand a fost finalizat proiectul de investitii de 5,5 milioane euro pentru o fabrica de tubulatura din PVC si polietilena la Sibiu.


Trecerea Rehau din postura de importator la cea de producator la nivel local a impulsionat afacerile filialei locale, care a trecut la exporturi pe piete precum Ungaria, Ucraina, Slovacia sau Grecia.


Portofoliul companiei este foarte variat, activand pe pietele de tubulatura din PVC si polietilena, cea a instalatiilor electrice, sanitare, termice si subterane, unde concureaza cu jucatori precum Romstal sau Energi Co. Rehau este un jucator important si pe piata de profile din PVC, unde concureaza cu mai multe companii precum Gealan.


Compania a devenit in urma investitiei de la Sibiu al doilea investitor strain pe piata tubulaturii din PVC si polietilena.


Fabrica Rehau de la Sibiu are o capacitate de 3.500 tone la PVC si 1.500 tone la polietilena, intrarea sa in productie avand ca efect dublarea personalului grupului pe piata romaneasca pana la aproximativ 100 de angajati.


Grupul international PipeLife (joint venture intre firma austriaca Wienerberger si cea belgiana Solvay) activeaza ca producator pe piata interna inca din 1998 prin fabrica de la Miercurea Ciuc, cu o capacitate initiala de 3.500 tone pe an.


Pe piata, mai detin cote importante de circa 20-25% operatori precum Valrom sau Teraplast, alaturi de care activeaza si Palplast Sibiu (ce face parte din grupul petrolier privat Rompetrol).


Rehau intentioneaza derularea unui nou proiect de investitii la Sibiu in construirea unei alte fabrici, valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ 10 milioane euro.


Miza unei noi investitii este tocmai potentialul mare al pietei de profil. Proiecte de investitii pentru alimentari cu apa sau retele de gaze, in vaoare de sute de milioane de euro, sunt in derulare sau urmeaza sa inceapa in mai multe orase din tara, o mare parte a finantarii proiectelor fiind asigurata din fonduri ale Uniunii Europene.


Romania reprezinta o piata foarte atractiva in ceea ce priveste noile sisteme de conducte din materiale plastice, care au inlocuit in ultima perioada clasicele sisteme din otel-beton sau azbociment, in conditiile in care investitiile in infrastructura sunt nu numai o conditie a integrarii in Uniunea Europeana, ci pur si simplu o necesitate. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO