Companii

Reinert anunta o fabrica de 15 milioane de euro langa Brasov

06.06.2005, 18:35 119

Producatorul german de mezeluri Reinert, cu vanzari de 300 de milioane de euro anul trecut, a decis sa intre pe piata romaneasca prin demararea unei investitii de 15 milioane de euro intr-o facilitate de productie langa Brasov.

"Am cumparat recent in comuna Feldioara, la 12 km la nord de Brasov, un teren de 8,5 hectare. La sfarsitul verii o sa inceapa constructia unei fabrici. Investitia initiala ajunge la aproximativ 15 milioane de euro si vom infiinta 200 de locuri de munca. In a doua etapa de constructie, planificam sa dublam capacitatea de productie incepand cu 2007", spune Peter Rieckborn, directorul fabricii care se va construi langa Brasov. Definitivarea constructiei este asteptata pentru vara anului viitor.

Surse din piata mezelurilor sustin ca intrarea germanilor pe piata romaneasca este in stransa legatura cu deschiderea primelor supermarketuri Kaufland, pentru care vor lucra cei de la Reinert.

De altfel, aceleasi surse spun ca Reinert a fost principala "sperietoare" pentru jucatorii autohtoni din mezeluri folosita de Kaufland in negocierile cu acestia.

Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie din care fac parte principalii jucatori de pe piata romaneasca a mezelurilor, sustine ca intrarea celor de la Reinert pe piata romaneasca nu poate fi pusa in stransa legatura cu ofensiva Kaufland.

"Kaufland isi va construi in Romania propria fabrica de mezeluri posibil anul viitor. Dar in acelasi timp, este posibil sa lucreze cu cei de la Reinert", sustine Minea.

El afirma ca in afara de spaniolii de la Campofrio, care au reusit dupa sapte ani de prezenta pe piata romaneasca sa isi faca un nume, nu exista un alt investitor european important pe piata mezelurilor.

"Este o piata extrem de competitiva, cu o capacitate de productie mult mai mare decat consumul. Nu cred ca Reinert va fi un producator de nisa, ci va incerca probabil ceva pe salamurilor crud-uscate pe tehnologie germana care este mult mai rapida decat cea clasica", spune Minea. Minea spune ca fabrica de la Feldioara va avea o capacitate de productie de circa 20 de tone de preparate/zi.

"Pentru inceput va fi o tatonare de piata. In viitor cred ca vor fi interesati sa achizitioneze un brand local pentru ca investitiile in publicitate s-ar putea sa-i coste mai mult decat suma investita initial", afirma Minea.

Reinert a incercat fara succes spre sfarsitul anului trecut sa achizitioneze un jucator autohton. Germanii au lansat in urma cu circa o luna o campanie agresiva de recrutari pe piata romaneasca, vizand in principal directorii principalilor jucatori autohtoni din piata, ceea ce i-a nemultumit pe acestia din urma.

Kaufland a anuntat pentru urmatorii cinci ani investitii de 500 de milioane de euro in 50 de magazine in Romania.

Conform ARC, piata legala a preparatelor din carne s-a ridicat anul trecut la peste 81 de milioane de euro (3.293 de miliarde de lei), adica 175.000 de tone intr-o crestere usoara fata de anul precedent. Minea s-a aratat foarte nemultumit de faptul ca Ministerul Agriculturii nu a inchis deja jucatorii din categoria D care nu respecta normele sanitar- veterinare europene."

In loc sa inchida acesti jucatori care nu au investit nimic pana acum, Ministerul Agriculturii ii imbie cu fonduri Sapard. E o masura populista si ineficienta", sustine Minea.

Principalii jucatori de pe piata autohtona a mezelurilor sunt Cris-Tim, Aldis, Tabco-Campofrio, Angs Ro, Caroli, Principal Construct preluat recent de actionarii producatorului de vinuri Murfatlar Romania.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO