Companii

Restructurare la Oltchim: nume de cod "externalizare"

06.12.2001, 00:00 30



Conducerea Combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu - Valcea intentioneaza sa puna in aplicare un plan de restructurare drastica a companiei, afirma surse din piata.

Aceasta ar putea insemna externalizarea activitatilor conexe (reparatii, intretinere) si reducerea personalului companiei cu 2.000 de angajati - din totalul de 6.000.

Operatiunea se va finaliza prin infiintarea unui numar de companii noi independente, care sa aiba ca actionar pe Oltchim, sau prin vanzarea activelor aferente catre alte societati.

Restructurarea companiei, care are ca principal scop imbunatatirea rentabilitatii, nu va avea afecta cifra de afaceri dar s-ar putea lovi de o serie de alte probleme semnificative.



Scop final: minus 1.000 de angajati

"Externalizarea se va face in primul rand datorita structurii de personal supraincarcate a activitatilor de intretinere si reparatii. In prezent, acolo lucreaza 2.000 de oameni, in loc de 1.000, cat este necesar pentru ca activitatea sa fie eficienta", au declarat sursele citate.

Managerii Oltchim spera ca, odata devenite independente, companiile rezultate in urma externalizarii sa intre in concurenta cu celelate societati din domeniu si sa fie nevoite sa devina eficiente.

"Exista si varianta vanzarii activitatilor, impreuna cu activele si oamenii aferenti, catre alte companii. ai-au manifestat intentia pentru preluarea lor societati precum TMUCB, Govora SA sau Imsat Ramnicu - Valcea SA, dar managerii inclina in prezent spre pastrarea noilor companii in proprietatea Oltchim", afirma surse din interiorul Oltchim.

Externalizarea activitatilor conexe a fost una din primele masurile de restructurare aplicate de compania Borsodchem ("Oltchim-ul" ungar) dupa privatizare.



Problema sindicatelor, a actionarilor si a procesului cu Exall

In ambele variante, planul de restructurare s-ar putea lovi de presiunea sindicatelor, avand in vedere ca scopul final al externalizarii este si disponibilizarea a 1.000 de angajati.

O serie de alte probleme ar putea veni de pe urma faptului ca Oltchim este listata la Bursa de Valori.

Externalizarea activitatilor conexe, chiar si prin infiintarea de companii la care Oltchim sa detina controlul, se va solda cu diminuarea capitalului social.

Chiar daca actionarul principal (Autoritatea pentru Privatizare - APAPS) ar fi de acord cu acest lucru, restul actionarilor semnificativi, fondul de investitii Broadhurst - 7,46% si SIF Oltenia - 6,61%, s-ar putea impotrivi, chiar daca ar deveni la randul lor actionari la noile societati.

De asemenea, o piedica in calea diminuarii capitalului social ar putea fi si proocesul ce se desfasoara in prezent intre APAPS si compania canadiana Exall Resources, cea care a castigat procesul de privatizare, dar nu a mai apucat sa plateasca.

Datorita procesului, APAPS nu are voie sa relanseze privatizarea sau sa aprobe modificari ale capitalului social.

Exall ar fi trebuit sa devina proprietara Oltchim anul acesta dar nu a avut bani pentru a plati actiunile cumparate de stat iar privatizarea nu a mai avut loc.

Desi APAPS a anuntat ca vanzarea actiunilor detinute de stat va fi reluata repede, acesta ar putea fi amanata pana cel putin anul viitor dupa ce compania canadiana Exall Resources a obtinut in justitie blocarea rezilierii contractului de cumparare a Oltchim de catre APAPS, iar magistratii au dat un termen indepartat (23 aprilie 2002) pentru judecarea fondului litigiului.

Oltchim a incercat in decursul acestui an de mai multe ori sa majoreze capitalul social oferind actiuni in loc de dividendele ultimilor ani dar nu a finalizat intentia tocmai datorita privatizarii.

De asemenea, decizia de trecere a Oltchim la categoria "Plus" a Bursei de Valori a fost amanata pentru ca ar fi presuspus modificari in statutul societatii, lucru imposibil tot datorita procesului cu Exall.



Pierderi la sfarsitul anului ?

Oltchim a fost afectata puternic in 2001 de recesiunea pietelor externe. In plus, costurile ridicate cu dobanzile si diferentele defavorabile de curs valutar asociate acestora au apasat asupra rentabilitatii la fel ca in ultimii ani.

Astfel, chiar daca cifra de afaceri a combinatului nu s-a modificat in termeni reali comparativ cu anul trecut, profitul a inregistrat o scadere drastica.

Profitul net inregistrat de Oltchim la sfarsitul primelor trei trimestre din 2001 a fost de 1,39 milioane de dolari, fata de 3,42 milioane de dolari anul trecut.

Cifra de afaceri pe primele noua luni s-a mentinut in jurul nivelului de 168 de milioane de dolari.

Compania previziona in Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru 2001 un profit net de 45,74 miliarde lei la sfarsitul anului, de peste doua ori mai mic decat cel din 2000.

Bugetul a fost rectificat negativ in urma cu cateva luni dar exista sanse ca nici ultimele obiective stabilte sa nu poata fi atinse.

"Guvernul a emis de curand o Ordonanta de Urgenta care aduce o serie de modificari in anumite practici contabile: conform uneia dintre acestea, cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar nu mai pot fi considerate investitii si sunt trecute pe costuri. Modificarea aceasta poate costa Oltchim 200 de miliarde de lei", afirma surse din cadrul Oltchim. "Ceea ce inseamna ca societatea poate trece pe pierderi la sfarsitul anului".

Oltchim va stabili anul acesta obiectivele financiare pentru anul viitor, urmarind o crestere in termeni reali de 5-6% a cifrei de afaceri.

Pe de alta parte, actionarii Oltchim au aprobat in urma cu doua saptamani participarea companiei la o licitatie pentru achizitionarea unei instalatii de producere izocianati.

Pentru cumpararea instalatiei, Oltchim intentioneaza contractarea unui credit bancar de 20 de milioane de dolari sau finantarea prin intermediul unui contract de leasing.

In cazul in care bancile vor raspunde la solicitarea Oltchim, garantiile pentru credit se vor constitui din instalatiile si echipamentele achizitionate.

Situatia datoriilor s-a imbunatatit anul acesta, acestea scazand de la 6.370,7 miliarde de lei, anul trecut, la 5.211,7 miliarde lei

Oltchim are un capital social de 323,58 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.



De la inceputul aceste saptamani actiunile Oltchim au crescut puternic, dar intr-un mod pe care multi brokeri il considera ciudat.

Se cumpara in salturi, ca si cum un speculator ar vrea sa ridice pretul brusc. Totusi, spre inchiderea sedintei cotatiile coboara dar la un nivel superior pretului de inchidere al sedintei anterioare.

Brokerii spun ca acest mod de cumparare ar fi caracteristic speculatorilor, daca si preturile de inchidere ar fi ridicate.

O alta ipoteza ar fi ca exista un cumparator care este interesat sa cumpere cat mai mult si cat mai repede de pe piata.

"Dupa modelul de cumparare cred ca este vorba mai mult de un cumparator grabit", a declarat un broker.

In sedinta de ieri Oltchim a crescut pana la un maxim de 750 de lei/actiune de la un minim la deschidere de 670 de lei/actiune. Totusi, ultima tranzactie de s-a incheiat la 700 de lei/actiune, in crestere cu 4,5% fata de marti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO