Retail&Agrobusiness

Business Magazin. Cine duce mai departe industria care hrăneşte lumea? Ce se întâmplă cu afacerile unde fondatorii au peste 30 de ani de activitate şi se pregătesc să se retragă

Autor: Ramona Cornea, Roxana Rosu

22.10.2023, 17:38 139

În agribusiness, sectorul care face punte între agricultură şi industria alimentară, având un impact considerabil în economia locală, continuitatea afacerilor este esenţială. Cum stă România la capitolul „transfer între generaţii”, când antreprenorii cu peste 30 de ani de activitate se pregătesc să se retragă?

Transferurile de succes între generaţii reprezintă circa 5% dintre cazuri la nivel global. Poate în zona de agri procentul să fie mai mare. Este o zonă în care tradiţiile locale se păstrează mai  mult şi poate de aceea şi transferul de succes este mai des. Un astfel de transfer între generaţii trebuie foarte bine pregătit. În situaţiile foarte fericite durează doar 10 ani. Sfatul meu este să laşi tânărul să o ia de jos în sus, prin organizaţie, să crească. Aşa îşi câştigă autoritatea în faţa oamenilor cu care va lucra, ajunge să îi cunoască şi să ştie detaliile care pot afecta o afacere”, a spus Speranţa Munteanu, cofondator al companiei Veridio Return, în cadrul conferinţei ZF/BRD – Tu eşti viitorul în business, organizată de Ziarul Financiar şi BRD la Slobozia.

Măsuri proactive vs. măsuri de avarie

La rândul său, Lucian Bondoc, managing partner al Bondoc şi Asociaţii, a subliniat că antreprenorii din sectorul de agricultură îmbătrânesc, ceea ce este un motiv de îngrijorare pentru toate ţările din UE, fapt pentru care au apărut şi măsuri de încurajare a tinerilor să intre în acest sector. Astfel, măsurile de încurajare în cazul acesta nu sunt unele proactive, ci măsuri de avarie. „Cam o treime dintre fermierii de la nivel european au peste 65 de ani şi doar 12% au sub 40 de ani, sunt nişte lucruri care dau foarte mult de gândit şi de aceea s-au şi gândit aceste măsuri de încurajare.

Nu este o măsură care este proactivă şi mai inteligentă în acest sector, ci una de avarie a unei probleme, tocmai pentru că este un domeniu mai dificil. Este o muncă mai grea şi depinzi şi de două dimensiuni în care nu prea depinzi în alte sectoare: partea climatică şi faptul că este un sector care depinde mult mai mult de stat decât alte sectoare pentru că s-a decis politic să se ţină preţul mâncării jos, ceea ce vine cu un cost al subvenţiei”, spune Bondoc.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO