Retail&Agrobusiness

Managerii firmelor văd o scădere în construcţii pentru perioada decembrie-februarie

Managerii firmelor văd o scădere în construcţii...

Autor: Raluca Ghinea

28.12.2015, 09:53 142

Conducătorii firmelor din industria prelucrătoare prevăd relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%), iar cele mai semnificative scăderi ale volumului producţiei se vor înregistra în activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice şi în industria metalurgică (solduri conjuncturale -34%, respectiv -33%), potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură din decembrie realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Aceştia estimează o relativă stabilitate şi pentru preţurile produselor industriale (sold conjunctural 0%) şi numărul de salariaţi (sold conjunctural -2%).

În sectorul construcţiilor, managerii companiilor estimează o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -38%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -33%), dar şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -23%). Pe de altă parte, ei preconizează o relativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural -4%).

Pentru comerţul cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%) în următoarele trei luni. Totodată, angajatorii văd o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%), însă volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va consemna o scădere moderată (sold conjunctural -7%), la fel ca şi preţurile de vânzare (sold conjunctural -8%).

În sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va înregistra o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%) şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO