♦ În România, Bucureştiul este, de departe, cel mai important pol de restaurante, indiferent că e vorba de gastronomie fină, de localuri de zi cu zi sau de shaormerii ♦ Totuşi, numărul lor este mult sub cel din alte capitale europene unde există atât o altă cultură a ieşitului în oraş, cât şi un număr mult mai mare de turişti ♦ Pandemia de COVID-19 riscă însă să şteargă cu buretele câteva sute de localuri din Bucureşti şi o bună parte din progresul acestei pieţe din ultimii 3-4 ani.
Bucureştiul are circa 2.000 de restaurante - indiferent de tipul lor -, de trei ori mai puţine decât Madridul şi de nouă ori sub nivelul din Londra, considerată capitala gastronomică a Europei prin varietatea mare de localuri. Totuşi, oraşul cu cele mai multe restaurante dintre cele analizate de ZF este Parisul, unul dintre cele mai vizitate locuri din lume şi totodată capitala Franţei, o ţară cunoscută pentru apetitul mare pentru gastronomie fină. Parisul are aproape 45.000 de restaurante şi bistrouri, conform datelor worldcitiescultureforum.com care citează de regulă datele de la birourile naţionale de statistică.
„În Bucureşti sunt circa 800 de restaurante cu servire la masă şi dacă includem totul, şi shaormeriile, ajungem undeva la 2.000 de localuri“, spune antreprenorul Radu Dumitrescu, care controlează grupul de restaurante SHC. Studio Hospitality Concept (SHC) reuneşte sub aceeaşi umbrelă localurile Stadio Restaurant cu Atrium, Social 1, restaurantul NOR (amplasat la ultimul etaj al clădirii de birouri Sky Tower, cea mai înaltă din România), 18 Lounge şi Cişmigiu Bistro la Etaj.