Retail&Agrobusiness

Petre Daea, ministrul Agriculturii, aşteaptă decizia Comisiei Europene pentru interzicerea importului grâului, porumbului, rapiţei, florii soarelui şi uleiului din Ucraina: "România este principala poartă pentru cerealele din Ucraina"

Petre Daea, ministrul Agriculturii, aşteaptă decizia...

Autor: Florentina Niţu

27.04.2023, 14:34 151

Comisia Europeană ar putea interzice, până pe data de 5 iunie, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă, ulei de floarea-soarelui din Ucraina în România. Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, ţări afectate de afluxul de marfă ucraineană, care au decis unilateral să nu mai importe anumite produse agricole din Ucraina, iar dacă nu vor renunţa la decizie, Comisia Europeană va interzice importurile şi în România, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.

"Comisia Europeană a stabilit că se interzice importul la grâu, la porumb, la floarea-soarelui, la rapiţă şi la uleiul de floarea-soarelui. Aceasta a fost concluzie la care a ajuns analizând propunerile noastre şi interpretând din punct de vedere juridic ce decizii se pot lua în funcţie de Regulamentul european 870, care a stabilit aceste norme de liberalizare a pieţei pentru Ucraina, semnat de către Uniunea Europeană şi parafat de către toate ţările membre. Este o situaţie stabilită prin voinţa unuilaterală. (...) Dacă ţările celalate nu renunţă, România va primi, pe de o parte, şi suma şi va primi şi decizia luată de Comisie pentru interzicerea importurilor pe terioriul României din Ucraina”, a afirmat Petre Daea, într-o conferinţă de presă.

Mai exact, dacă Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia nu vor renunţa la măsura unilaterală de a interzice importurile de produse agroalimentare din Ucraina, comisarii europeni vor sprijini România şi vor interzice importurile pe teritoriul României până pe data de 5 iunie. De asemenea, autorităţile locale au propus şi introducerea altor produse pe lista de interzicere a importurilor.

"La propunerea noastră, printr-o scrisoare pe care am adresat o vicepreşedintelui şi preşedintelui Comisiei pentru agricultură, am cerut aducerea de noi produse pe lista de interzicere a importului din Ucraina, ştiind că celelalte patru ţări au luat această măsură unitlaterală, care a fost catalogată de toate structurile europene drept ilegală, şi ne a creat nouă probleme, pentru că ţările respective protejându-se prin măsurile luate au afectat România, care este într-o situaţie mai delicată, dat fiind faptul că este o poartă deschisă pentru cerealele din Ucraina. România a făcut un efort extraordinar, ştiindu-se că cea mai mare cantitate de cereale din Ucraina pe aici a trecut. Am suplimentat această listă cu făina, ouă, carne şi miere", a mai spus Daea.

"Trebuie să purtăm negocieri în continuare, dar decizia pentru interzicerea celor cinci produse trebuie să se ia imediat, pentru că România este principala poartă pentru intrarea produselor din Ucraina, România este principalul producător de cereale şi seminţe oleaginoase din UE şi principalele exportator de cereale din bazinul Mării Negre", a susţinut Petre Daea.

El a mai spus ca în urma analizei, a rezultat decizia conform căreia Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie ţărilor celor cinci ţări care au fost afectate de a fluxul de marfă din Ucraina suma de 100 de milioane de euro şi o va da în câteva zile pentru a da drumul la plăţi către fermierii care au avut de suferit din acest punct de vedere. Iniţial, bugetul alocat pentru sprijinirea fermierilor a fost la jumătate faţă de bugetul actual.

"Ce a câştigat România? A câştigat prin măsura luată de Comisie (de interzicere a importurilor - n. red.) şi aşteptăm decizia ca această măsură să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu. Dacă astăzi sau maine celelalte ţări nu renunţă la deciziile pe care le-au luat, România este protejată prin măsura Comisiei de interzicere a importurilor până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie? Pentru că până atunci are valabilitate Regulamentul 870, care trebuie modificat", a explicat Daea.

El a mai spus că a stabilit să primească informări săptămânale din Ucraina pentru a şti exact datele despre mărfurile agricole. Din datele Comisarului pentru agricultură, prin România au trecut 7,3 milioane tone de cereale şi au rămas în ţară 2 milioane, iar restul a fost tranzit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO