Retail&Agrobusiness

Traderii români au luat un “jackpot” de 47 mil. euro cu grâul românesc în Egipt dar au pierdut ultima licitaţie a anului

Traderii români au luat un “jackpot” de 47 mil. euro...

Autor: Gabriel Razi

27.12.2012, 10:46 713

Traderii români de materii prime agricole Alfred C. Toepfer şi Ameropa Grains, doi dintre cei mai mari cinci jucători de pe această piaţă, au câştigat în această toamnă licitaţii pentru livrarea de grâu româensc în Egipt în valoare cumulată de 47 milioane de euro. Cu toate acestea, casele de comerţ prezente în România nu au reuşit să câştige niciun contract de livrare la ultima licitaţie organizată de autorităţile de la Cairo pe 18 decembrie pentru că ofertele traderilor americani au fost mai competitive.

Valoarea cumulată de 47 milioane de euro a licitaţiile câştigate de cei doi traderi prezenţi în România depăşeşte cu o treime valoarea totală a livrărilor făcute în Egipt de traderii locali pe întreg parcursul anului trecut.

Miza participării taderilor din România la licitaţii în Egipt este imensă având în vedere că economia nord-africană este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial.

Pentru a face faţă volatilităţilor preţurilor la alimente şi la presiunea unei populaţii în creştere accelerată, autorităţile de la Cairo achiziţionează prin intermediul unei companii de stat aproximativ 10 milioane de tone de grâu în fiecare an. Valoarea acestor achiziţii se ridica la 2-2,5 miliarde de euro.

Pe această piaţă Toepfer şi-a făcut loc cu livrări de 16 milioane de euro în timp ce Ameropa a vândut de 31 milioane de euro.

Preţurile oferite de autorităţile de la Cairo sunt în general mai mari decât cele de pe bursele internaţionale. Spre exemplu, Ameropa a semnat un contract de livrare la sfârşitul lunii septembrie pentru 324 $/tonă la care se adaugă alţi 10,5 $/tonă pentru transport. Într-un alt contract aceaşi casă de comerţ a obţinut un preţ de livrare de 355 $/tonă, la care s-au adăugat alţi 10,7 $ pentru transport.

La începutul lunii decembrie Toepfer a obţinut un contract de 60.000 de tone la un preţ de 362,04 $/tonă.

Cu toate acestea, casele de comerţ locale nu au reuşit să rămână competitive şi la ultima licitaţie a anului organizată de egipteni. Autorităţile de la Cairo au pus la bătaie 60.000.000 de dolari pentru achiziţia a 180.000 de tone de grâu. În acest caz “jackpotul” a fost luat de traderii americani care au câştigat contractul cu o cotaţie de 334 $/tonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO