Retail&Agrobusiness

Video ZF LIVE. Răzvan Vasile, director comercial al Alexandrion Group România: Cel mai probabil vom mai avea una-două achiziţii pe piaţa locală până la finalul anului

Autor: Roxana Rosu

28.03.2018, 20:38 103

„Toate businessurile preluate de noi au beneficiat de investiţii constante şi nu am vândut niciodată nimic din portofoliu. Analizăm mereu oportunităţile, trendurile şi intrarea pe zona de vinuri era de aşteptat.“

Grupul Alexandrion, cel mai mare producător de băuturi spirtoase de pe plan local, care a preluat recent operaţiunile locale din domeniul vinului ale britanicilor de la Halewood, ar putea finaliza până la finele anului încă una sau două achiziţii, parte a strategiei sale de a intra pe noi pieţe şi a extinde portofoliul.

„Avem trei direcţii de dezvoltare pentru perioada următoare: consolidarea portofoliu­lui actual, crearea de noi branduri, pentru că sunt segmente pe care vedem potenţial, şi a treia direcţie se referă la alte achiziţii. Cel mai probabil vom mai vedea 1-2 achiziţii pe piaţa din România până la finalul anului, care vor deschide noi orizonturi pentru noi“, a spus la ZF Live Răzvan Vasile, director comercial al Alexandrion Group România.

Primele discuţii între Alexandrion şi Halewood au început în urmă cu trei ani, în Scoţia, urmate de tatonări, iar în ultimul an au avut loc procese de due-dilligence, de analiză, pentru a ajunge la tranzacţie. Faptul că ambele companii sunt businessuri de familie a dus la derularea mai sinuoasă a discuţiilor.

„Într-un business de familie lucrurile se fac cu multă pasiune şi asta se vede în produs, în calitate, în felul în care se comunică brandul. Vrem să creştem prezenţa acestor vinuri pe piaţa locală şi internaţională, prin investiţiile pe care le vom face.“

Vinurile Halewood nu sunt prima achiziţie a Alexandrion Group, companie cu un portofoliu extins de produse, incluzând spirtoase, apă, tonice, cafea sau ciocolată, şi care a intrat anul trecut şi pe zona hotelieră, odată cu preluarea hotelului New Montana din Sinaia.

„Integrarea companiei Halewood va fi un proces complex, care va necesita resurse, timp şi personal. Toate businessurile preluate de noi au beneficiat de investiţii constante şi nu am vândut niciodată nimic din portofoliu. Analizăm mereu oportunităţile, trendurile şi intrarea pe zona de vinuri era de aşteptat.“

Pe de altă parte, Alexandrion Group se înscrie în rândul companiilor locale care suferă mult de lipsa resursei umane calificate şi necalificate, o problemă majoră a pieţei din România, iar achiziţia businessului Halewood este o „gură de aer proaspăt“, prin expertiza colegilor de acolo, spune Răzvan Vasile. Grupul era deja prezent pe piaţa locală de vinuri, dar timid, doar cu produse îmbuteliate la parteneri, preluarea Halewood marcând un moment de cotitură în strategia Alexandrion. „Jocul se schimbă după această achiziţie. Suntem un business de familie, dar vrem să devenim un jucător global şi această achiziţie face parte din această strategie.“

Compania a început anul trecut să producă şi whisky single malt, devenind astfel primul producător local al unui astfel de whisky. Primele produse vor ajunge pe piaţă peste 3-5 ani, după ce procesul de maturare va fi finalizat. Alexandrion Group este deja prezent pe piaţa de whisky cu brandurile importate Glenfiddich şi Grant’s. Următorul pas este deschiderea unei distilerii la New York, pentru producţia de single malt pentru piaţa americană. Grupul va fabrica în America, sub acelaşi brand, gin, rom, whisky şi alte produse pentru piaţa americană şi va importa din România „produse etnice româneşti“, precum Saber Alexandrion şi Brâncoveanu Alexandrion.

Businessul grupului a avut un trend ascendent anul trecut, cu o creştere de peste 20% a vânzărilor, iar primele trei luni din 2018 au adus o majorare de peste 25%, evoluţie susţinută atât de condiţiile din piaţă, respectiv creşterea consumului, cât şi de mişcările strategice făcute de grup. „Apetitul românilor pentru produse locale, branduri, a crescut în ultimii ani. Cred că acest trend va continua.“

Potrivit directorului comercial al Alexandrion Group, prioritatea companiei este extinderea prezenţei pe pieţele globale, portofoliul de produse fiind prezent în peste 40 de ţări, prin intermediul unui partener.

Grupul Alexandrion este cel mai mare producător de spirtoase de pe plan local, cu afaceri de 33 mil. euro anual.

De asemenea, producătorul a deschis recent o bază dedicată operaţiunilor interna­ţionale la Nicosia (Cipru), ca urmare a dezvoltării companiei pe plan global. Pro­ducătorul de băuturi spirtoase are o fabrică în judeţul Prahova.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO