Companii

Retailerul de modă olandez C&A mai lucrează cu 20 de fabrici în România faţă de 40 acum trei ani

Retailerul de modă olandez C&A mai lucrează cu 20 de...

Autor: Cristina Roşca

06.07.2019, 17:00 146268

Acesta este încă un semnal că piaţa locală devine prea scumpă pentru numele mari din modă care alegeau să producă în România.

Grupul C&A, unul dintre cele mai importante nume din moda mon­dia­lă, colaborează cu 20 de fabrici din Ro­mânia. Numărul unităţilor de pro­ducţie partenere a scăzut continuu în ulti­mii ani de la 40 în 2016 la 30 un an mai târziu şi la 20 astăzi.

Acesta este încă un semnal că marile nume din modă îşi restrâng cola­borările cu fabricile din Româ­nia, piaţă care devine prea scumpă pen­tru producţia de haine şi încăl­ţă­minte. În perioada 2008-2018 salariul mediu net din producţia de îmbră­că­minte şi încălţăminte a crescut de la 750 de lei la 1.600-1.800 de lei, dar ră­mâ­ne cu până la 40% sub media naţio­nală, croitoresele şi cusătoresele pri­mind printre cele mai mici salarii pe economie.

C&A nu e singurul care îşi re­strân­ge parteneriatele, la fel a făcut şi re­tai­lerul britanic Debenhams. Spre exemplu, acum pe lista de furnizori mai apar 14 unităţi de producţie faţă de peste 20 în 2017 şi 27 în urmă cu trei ani. Ca urmare a acestor decizii unele fabrici se închid.

În România gigantul C&A are contracte cu fabrici de dimensiuni variate, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca număr de salariaţi.

Mai exact, C&A are furnizori şi cu afaceri de sub 5 milioane de lei şi câteva zeci de salariaţi, dar şi cu zeci de milioane de lei şi sute de salariaţi, cum este cazul Romanita SA din Caracal, judeţul Olt. Cele mai multe dintre aceste fabrici sunt amplasate în judeţele sărace ale ţării, în special în sudul şi estul României, unde producătorii de haine şi textile sunt printre cele mai mari angajatori şi investitori locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO