Companii

Retragerea Polimeni, primul esec al unui dezvoltator imobiliar de mare calibru

17.09.2007, 18:52 27

Compania americana Polimeni International, care a anuntat investitii de 300 de milioane de euro pe piata locala, a decis sa se retraga din Romania dupa ce a pierdut finantarea pentru dezvoltarea primelor proiecte comerciale, in Satu Mare si Galati.
Acesta este primul esec al unui dezvoltator strain care anunta investitii masive pe piata imobiliara romaneasca. Polimeni l-a angajat la inceputul acestui an pe unul dintre primii zece executivi specializati in piata imobiliara, Stefan Gheorghiu, fostul sef al biroului local al fondului de investitii austriac Europolis, pentru a conduce operatiunile de pe piata locala. Sub conducerea lui Gheorghiu, Europolis a realizat investitii de peste 200 de milioane de euro pe piata imobiliara locala. "Polimeni a pierdut finantarea pentru proiectele pe care le-a anuntat in Romania. Retragerea companiei de pe piata locala nu are neaparat legatura cu criza creditelor ipotecare din SUA pentru ca fondurile pentru investitii erau obtinute de la o institutie financiara din Marea Britanie", a declarat pentru ZF Stefan Gheorghiu, fostul country manager al Polimeni.
Potrivit lui, compania americana s-a retras de pe piata locala cu pierderi de circa 500.000 de euro si se afla in prezent intr-un proces de lichidare a firmelor pe care le detinea in Romania. Reprezentantii Polimeni nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru mai multe detalii.
Americanii au semnat in luna iulie primele doua precontracte pentru achizitionarea a doua terenuri in Galati si Satu Mare, pentru 28 de milioane de euro, pe care urmau sa dezvolte doua centre comerciale, insa nu au mai achitat suma catre proprietari.
Potrivit unor surse din piata, Polimeni a avut un parteneriat pana in luna iunie cu fondul britanic de investitii aAIM, care detine proiecte comerciale in valoare de 2,9 mld. euro in SUA si Europa, si a semnat in iulie un contract cu un alt fond de investitii britanic. Practic, Polimeni dezvolta proiectele comerciale si fondul de investitii le achizitiona inca din fazele incipiente ale dezvoltarii.
In luna august, Polimeni a pierdut contractul cu noul partener financiar pe care il avea pentru investitiile din Romania si Polonia si se afla in prezent in cautarea unui nou fond de investitii care sa-i finanteze investitiile.
Polimeni, cu sediul central in New York, este controlata de omul de afaceri american Vincent Polimeni si este activa pe pietele din SUA si Polonia. Compania a dezvoltat 13 proiecte imobiliare in SUA si patru proiecte in Polonia, unde detine inca zece terenuri pe care va dezvolta proiecte comerciale cu investitii totale de peste 150 de milioane de euro.
Polimeni declara in luna iulie ca preturile terenurilor achizitionate in Romania sunt de cinci ori mai scumpe decat sumele platite pentru suprafete similare in Polonia, insa potentialii chiriasi sunt pregatiti sa plateasca un cost mai ridicat, datorita oportunitatilor de pe piata romaneasca.
Potrivit studiilor derulate de consultantii imobiliari, centrele comerciale care vor fi construite in Romania in urmatorii trei-patru ani vor totaliza 2,9 mil. mp, nivel care depaseste potentialul pietei, estimat la 1,7 milioane de metri patrati, ceea ce va duce la falimentarea proiectelor mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO