Companii

Reuven Havar, AFI Europe: Desi am cerut preturi mari, niciunul dintre chiriasi nu s-a retras

Reuven Havar, AFI Europe: Desi am cerut preturi mari, niciunul dintre chiriasi nu s-a retras

Reuven Havar, CEO al dezvoltatorului AFI Europe: Cand am parasit armata, nu aveam experienta in afaceri, in afara de cea indirecta, din studiile universitare si postuniversitare.

12.05.2008, 17:50 133

"Ati vrea sa vedeti site-ul?" Lui Reuven Havar, CEO al dezvoltatorului AFI Europe, ii sclipesc ochii atunci cand priveste webcam-urile care transmit imagini live de pe santierul unde pana la finalul anului viitor se va ridica mall-ul Cotroceni Park. Desi a avut parte in cariera sa de o serie destul de lunga de motive de mandrie profesionala, printre care si ocuparea pozitiei de CFO al unei mari companii israeliene in perioada listarii acesteia la Nasdaq sau cea a unei cariere diplomatice in Columbia, Havar pare sa-si fi gasit locul. Si anume - in fruntea developerului de real estate care construieste unul dintre candidatii la titlul de "cel mai mare mall din Capitala".
"Asta inseamna sa faci ceva. Chiar daca sunt mandru ca am fost in comitetul de conducere al M-Systems (companie achizitionata de San Disk in 2006 in schimbul sumei de 2,5 miliarde de dolari), nu cred ca asta a fost cea mai mare realizare a mea. Sa ridici un shopping mall, de la planurile incipiente pana la ziua inaugurarii, asta este o reusita. Inseamna mult mai mult decat niste hartii", afirma el aproape declamativ.
Intre timp, pe holuri se aud doar franturi de conversatie in ivrita. Pana si un profan ar deduce despre compania miliardarului rus Lev Leviev ca este evreiasca pana in maduva operatiunilor cotidiene. Conform perceptiei generale, asta o califica din start pentru succes pe o piata in care lupta este mai acerba ca niciodata, iar competitorii isi ascut care mai de care armele: locatia, dimensiunea, magazinele-ancora sau pretextele de distractie. Iar daca ar fi sa il asculti pe Havar, nici nu se pune problema unui rateu: AFI Cotroceni Park este pregatit sa fie incoronat cel mai mare si mai spectaculos mall din Bucuresti. "De unde stiu ca voi avea succes? Fiindca am cerut un pret foarte mare pentru chirie, iar cea mai mare parte a chiriasilor mei sunt prezenti si in Plaza Romania. N-a venit niciunul dintre ei la mine sa imi spuna: "Eu sunt si in Plaza, nu foarte departe de tine. Imi ceri prea multi bani, am sa raman acolo'."
Daca reusesti sa il convingi pe seful AFI Romania sa iti povesteasca cate ceva despre viata lui de pana acum, exista sanse sa te simti usor ametit de zigzagul profesional. De la o cariera de 22 de ani in domeniul militar la o functie de CFO in domeniul high-tech, la diplomatie, la fructe exotice, la real estate, acest itinerar nu este, in mod evident, indicat celor mai slabi de inger. Lui Havar insa nu i se pare nimic neobisnuit.
"Cred ca este vorba in primul rand de temperamentul meu: sunt mereu in cautarea unei provocari. Nu numai ca nu imi este frica sa schimb domeniul in care lucrez sau orizontul de asteptari, dar ajung uneori chiar sa caut asemenea schimbari, deoarece gandesc mai limpede si mai clar intr-o bransa noua. In al doilea rand, probabil ca si domeniul militar, unde mi-am inceput cariera, si-a spus si el cuvantul, deoarece acolo provocarile erau la ordinea zilei si puteau veni in orice moment, din orice directie, mai ales atunci cand nu te asteptai la ele."
Vreme de 22 de ani Havar a fost membru al fortei aeriene israeliene, facand parte din corpul pilotilor militari, ca inginer de zbor. In paralel si-a continuat si studiile universitare, devenind economist si luandu-si masteratul in administrarea afacerilor.
Dupa ce a parasit armata, la varsta de 40 de ani, a aflat de un concurs organizat de Ministerul Afacerilor Externe israelian pentru postul de atasat economic pe langa ambasada israeliana la Columbia.
"Avand in vedere situatia politica si nu numai din Columbia, guvernul israelian avea probleme in gasirea unor oameni care sa ocupe functii diplomatice acolo, dar si eu si sotia mea voiam altceva si ne-am zis sa incercam. M-au ales ca primul secretar al ambasadei columbiene, unde am stat 2 ani", povesteste seful AFI. "La sfarsitul acestei perioade am zis: a fost interesant, dar hai sa ne intoarcem in tara. Stiam atunci ca temperamentul meu este mai degraba potrivit pentru conducerea unei companii." Asa se face ca anul 1994 il gasea inapoi in Israel, in cautarea unei companii care sa il angajeze, desi la varsta de 42 de ani ii lipsea experienta directa in domeniul afacerilor.
"Cand am parasit armata, nu aveam experienta in afaceri, in afara de cea indirecta, din studiile universitare si postuniversitare", isi aminteste seful AFI. Aceasta a fost singura sa arma, dar cu ea a reusit sa il convinga pe proprietarul M-systems, Dov Moran, sa il angajeze ca CFO.
"Nu se vede ca am abilitati de convingator?", te intreaba Havar cand il intrebi cum a reusit. "Probabil ca si experienta in armata m-a recomandat, nu stiu ce era in gandul lui atunci cand m-a angajat. M-Systems era la cea vreme una dintre cele mai mari companii israeliene de high-tech, care tocmai se pregatea sa se listeze la bursa Nasdaq in New York."
Havar considera aceasta etapa din viata lui una foarte importanta, avand in vedere dimensiunile companiei, aceasta fiind vanduta companiei San Disk cu doi ani in urma pentru 2,5 miliarde de dolari. "Vreau sa subliniez ca aceasta este o reusita foarte mare. Nu stiu daca Romania are macar o singura companie listata la New York. "Insa aveam sa aflu ca pentru pozitia de CFO iti trebuie o experienta de cel putin 10 ani in domeniu. Am simtit-o pe propria mea piele. Asa ca am parasit acest domeniu si am cautat posturi de manager." Pe primul l-a gasit chiar in Romania.
Pentru prima oara a ajuns in Romania acum 12 ani. "Intre 1996 si 1998 am fost seful Prigat Romania, pentru ca apoi sa devin seful diviziei de productie a Pepsi Romania. Din perioada aceea isi aminteste ca sofatul in Bucuresti inca mai era o placere "Strazile erau aproape goale, comparativ cu ziua de azi." Cand Prigat Romania a fost cumparat de Pepsi, Havar a fost bucuros. "M-am simtit foarte bine atunci. Nu este o alta dovada mai buna ca ti-ai facut treaba bine decat atunci cand altcineva baga mana in buzunar ca sa te cumpere."
Dupa episodul Prigat a plecat catre America. "Am petrecut un an in New York, conducand afacerile unui important comerciant de fructe exotice din Israel, More International. A venit ca o propunere din partea unor cunoscuti si am plecat sa pun bazele operatiunii in New York. Dupa un an de zile am socotit ca era timpul sa aducem un nou manager, deoarece Statele Unite erau prea departe de Israel si am preferat sa fiu mai aproape de familia mea, la mai putine ore distanta de casa, pentru a putea ajunge acasa in fiecare weekend, asa cum fac astazi."
Asa se face ca intr-un final a ajuns in Republica Ceha, sub umbrela AFI Europe. "In 5 ani si jumatate am construit acolo un shopping mall care a cunoscut un foarte mare succes, un complex rezidential de tip condominium de lux si am pus bazele mai multor alte proiecte. Insa acum doi ani si jumatate, cand compania mama, AFI Europe, a luat decizia de a intra pe piata romaneasca, stiau despre mine ca sunt familiar cu limba romana. Mai lucrasem aici vreme de 2 ani si aveam deja o experienta similara in Republica Ceha, asa ca mi-au oferit aceasta pozitie si am acceptat fara ezitare. Asa se face ca sunt aici deja de mai bine de 2 ani." Proiectele pe care le coordoneaza acum sunt in Cotroceni, in Bucurestii Noi, la Laromet, dar desfasoara proiecte si in Arad si Ploiesti.
Un principiu de la care AFI nu se abate este accesibilitatea. "Toate proiectele noastre vor fi amplasate in locuri in care transportul este foarte usor sau nu vor fi deloc. De aceea nu ne veti gasi niciodata in nordul Bucurestiului, acolo unde traficul este foarte dens. In schimb ne veti intalni in Cotroceni, in Bucurestii Noi, in zone relativ usor de ajuns."
"Mall-ul meu nu este un loc de unde sa-ti cumperi o camasa si atat", tine Havar sa sublinieze. "Voi avea lucruri pe care bucurestenii nu le-au mai vazut in alta parte. Cei 4.000 de metri patrati din mijlocul mall-ului vor gazdui o serie de activitati la care competitorii nici macar nu viseaza: vor fi restaurante, un patinoar indoor, deschis 365 de zile pe an, un perete de alpinism inalt de 26 de metri, un deal cu vegetatie si o cascada." In total, AFI Cotroceni Park se va intinde pe 76.000 de metri patrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO