Companii

Revenirea la plata CASS în industria alimentară şi agricultură dă peste cap un sector de 12 mld. euro anual. „Vom fi nevoiţi să închidem secţii de producţie“. „Vor creşte preţurile şi implicit importurile“

Revenirea la plata CASS în industria alimentară şi...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.08.2023, 19:30 2256

Un salariat din sectorul agricol şi al industriei alimentare câştigă în medie 3.500-3.600 de lei lunar, cu aproape 1.000 de lei mai puţin decât salariul mediu net la nivel naţional Agribusinessul a beneficiat de la 1 iunie 2022 de mai multe facilităţi, după modelul celor din construcţii, situaţie care a adus o creştere a salariilor.

Industria alimentară şi agricultura, două sectoare-cheie ale economiei naţionale care generează anual afa­ceri de peste 12 mld. euro, se află încă o dată în zodia incertitudinii în contextul în care pe lista guvernului de modificări fiscale se află şi revenirea la plata contribuţiilor la sănătate (CASS) pentru angajaţii din aceste sectoare. Din iunie 2022, cele două sectoare au început să beneficieze de facilităţi asemănătoare celor din construcţii, inclusiv scutirea de la plata CASS, scutirea la impozitele pe venit pen­tru veniturile din salarii, dar a fost stabilit şi un salariu minim de 3.000 de lei lunar.

„Dacă se elimină această facilitate (exceptarea de la plata CASS n.red.) este foarte grav. Noi am mărit odată cu aceste facilităţi salariile cu circa 1.000 de lei. Iar dacă vom ră­mâ­ne fără facilităţi vom fi ne­voiţi să închidem mai multe secţii pentru că ne chinuim oricum să supravieţuim. Coşul zilnic a scăzut foarte mult, cred că cu peste 40%. Numărul de clienţi nu a scă­zut, dar s-a redus coşul zilnic. Oamenii pleacă în afara ţării, iar astfel de decizii nu îi vor încuraja să rămână“, spune Vasile Lucuţ, antrepre­no­rul care deţine Unicarm, cel mai mare an­gajator din industria alimentară. Unicarm are un sistem integrat de producţie, astfel că în cele şase fabrici şi în agricultură are circa 1.200 de angajaţi, iar întreaga echipă a companiei, care include şi angajaţii din ma­gazinele proprii, ajunge la circa 3.000 de oameni. Facilităţile pentru secto­rul agricol şi alimentar au fost stabilite iniţial până în 2028.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO