Companii

Ringier a facut un profit de 4,9 mil. euro

06.04.2006, 00:00 13

Grupul elvetian de presa Ringier a inregistrat din activitatile desfasurate pe piata romaneasca, unde detine printre altele publicatiile Libertatea, Evenimentul zilei si Capital, o cifra de afaceri de172,9 milioane lei (47,7 mil. euro, calculat la cursul mediu) si un profit net de 17,9 milioane lei (4,9 mil. euro) in 2005.

"Am inregistrat o stagnare a cifrei de afaceri in lei in 2005, fata de nivelul din 2004 ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro. Dar am obtinut o crestere de 27% a profitului net, pana la 17,9 milioane lei", a declarat Thomas Landolt, directorul general al operatiunilor din Romania.

Cea mai mare pondere in cifra de afaceri au reprezentat-o ziarele cu 102,4 mil. lei (28,2 mil. euro) si revistele cu 30,4 mil. lei (8,38 mil. euro), restul veniturilor venind din distributie si tipografie.

"O parte importanta in cifra de afaceri realizata de ziarele grupului Ringier au reprezentat-o veniturile din publicitate cu 52,1 milioane lei (14,3 milioane euro), restul de 50,3 milioane lei (13,8 milioane euro) fiind obtinut din vanzarea propriu-zisa a ziarelor", a afirmat Landolt, care a relansat anul trecut ziarele Evenimentul zilei si ProSport. "Era evident ca trebuia sa facem ceva cu Evenimentul zilei, pe de-o parte in ceea ce privea continutul, iar pe de alta parte pentru modul de prezentare al acestui continut", a adaugat Landolt.

In ceea ce priveste veniturile din reviste, Ringier a inregistrat afaceri de 30,4 milioane lei (8,3 milioane euro) din care 17,1 milioane lei (4,7 milioane euro) au reprezentat vanzarile propriu-zise si 12,6 milioane lei (3,5 milioane euro) veniturile din publicitate.

"Anul acesta intentionam sa lansam noi publicatii care nu vor fi din domeniul economic, ci din celelalte domenii pe care nu sunt prezenti inca in presa romaneasca", a spus Silvia Lepiarczyk, cea care conduce divizia de publishing a Ringier in Europa. Pe langa tabloide, ziare sportive si de interes general, reviste pentru femei, cei de la Ringier detin pe piata internationala si publicatii culinare (Betty Bossi) si de sanatate (Gesundheit Sprechstunde).

Lepiarczyk considera ca principala problema a presei romanesti o constituie distributia, care nu are o infrastructura dezvoltata. "In Cehia, o tara cu peste 10 milioane de locuitori, tabloidul nostru are un tiraj de 500.000 de exemplare, iar in Romania care are 20 de milioane de locuitori, Libertatea are un tiraj de doar 250.000 de exemplare. Este clar ca principala problema cu care ne confruntam este nivelul slab de dezvoltare al distributiei presei."

Compania si-a dublat numarul de angajati din Romania din 2003, ajungand in 2005 la 365 de angajati. La nivel international, grupul Ringier a inregistrat o cifra de afaceri de 1.256 milioane franci elvetieni (794 milioane euro), din care 373,9 milioane franci elvetieni (236 mil. euro) le-au reprezentat afacerile din Europa Centrala si de Est. "Divizia Europa Centrala si de Est a inregistrat o rata de crestere de 16,8%, in principal datorita dezvoltarii afacerilor noastre in Republica Ceha, Ungaria, Romania si Slovacia", a explicat Michael Ringier, proprietarul trustului elvetian de presa.

Afacerile de pe piata romaneasca au reprezentat 15,6% din veniturile Ringier in Europa Centrala si de Est, in conditiile in care Cehia continua sa aiba cea mai mare pondere, respectiv 36,5%.

Reprezentantii companiei au declarat ca nu intentioneaza ca in viitorul apropiat sa lanseze un post de televiziune in Romania, dar vor sa lanseze programe TV. "Vom vedea daca primul program Ringier ''FC Straini de Fotbal'' va avea succes si in functie de receptivitatea telespectatorilor vom aduce sau nu alte programe TV produse de noi", a explicat Silvia Lepiarczyk.

Ringier se lupta pe piata de publishing din Romania cu grupul PubliMedia, care detine printre altele publicatiile Ziarul Financiar, Business Magazin si PRO TV Magazin, si cu grupul Intact care printre altele detine Jurnalul National si Gazeta Sporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO