Companii

Romag produce apa grea pentru CNE

04.09.2000, 00:00 26



Societatea Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) va produce anual apa grea necesara punerii in functiune a Unitatii 2 din Centrala Nuclearo-Electrica (CNE) Cernavoda, in urma deciziei Guvernului de a acorda facilitati pentru continuarea lucrarilor la centrala.

In ordonanta de urgenta prin care se hotaraste continuarea investitiei la Unitatea 2 a CNE este prevazuta, la punctul al treilea, continuarea activitatii de producere a apei grele la Romag Prod din cadrul RAAN, pentru cantitati anuale de 128 de tone, destinate punerii in functiune a Unitatii 2 si completarii necesarului tehnologic pe durata de viata a Unitatilor 1 si 2..

Directorul RAAN, Rodin Traicu, a declarat ca pentru punerea in functiune a Unitatii 2 de la Cernavoda ii sunt necesare 500 de tone de apa grea, din care s-au produs deja 160 de tone, restul urmand a fi produs pana in 2003.

El a precizat ca, pentru procurarea din import a 340 tone de apa grea, Romania ar fi trebuit sa plateasca 146 milione de dolari. tinand cont ca fiecare unitate in timpul functionarii mai are novoie de 150 tone apa grea, economia realizata prin producerea apei la Romag poate fi astfel apreciata la 300 milioane de dolari.

Guvernul a aprobat joi, o ordonanta privind continuarea realizarii Unitatii 2 din cadrul CNE Cernavoda, precum si continuarea negocierilor intre Societatea Nationala Nuclearoelectrica si partenerii externi interesati in asigurarea si punerea la dispozitie a surselor de finantare. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO