Companii

România fierbe. Gradul de ocupare a spaţiilor logistice este la maxim istoric, de aproape 100%

România fierbe. Gradul de ocupare a spaţiilor logistice este la maxim istoric, de aproape 100%

Efervescenţa sectorului logistic şi interesul tot mai mare al chiriaşilor vin în contextul în care consumul a crescut cu 8,1% în primele şapte luni ale anului. Foto: Shutterstock

Autor: Alina-Elena Vasiliu

22.09.2017, 00:07 3956

Spaţiile logistice au ajuns la grade maxime de ocupare, după ce consu­mul a crescut în ultimele luni cu circa opt procente. Astfel, dezvol­ta­torii de clădiri industriale sau lo­gis­tice îşi ocupă spaţiile integral chiar şi înainte de inaugurare, cele mai multe cereri venind din partea reţelelor de comerţ modern.

Spre comparaţie, un proiect de birouri, cum este exemplul ansamblului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint, a fost inaugurat re­cent cu un grad de ocupare de circa 50%, mai mic decât cele practicate pe piaţa de logistică.

Consultanţii spun că riscurile în cazul pre-închirierilor pe segmentul logistic sunt mai reduse. Astfel, dacă un chiriaş se mută într-o clădire de birouri, iar celelalte spaţii nu sunt încă finalizate, dezavantajul este obligativi­ta­tea de a lucra în jurul unui şantier. Pe de altă parte, pe segmentul logistic activitatea nu este atât de mult afectată de o situaţie de acest tip.

„Rata de neocupare a spaţiilor industriale moderne a atins un minim istoric. Acest lucru face ca majoritatea discuţiilor să aibă loc pentru spaţii ce urmează a fi construite“, spune Costin Bănică, head of industrial agency în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Efervescenţa sectorului logistic şi interesul tot mai mare al chiriaşilor vin în contextul în care consumul a crescut cu 8,1% în primele şapte luni ale anului, iar în iulie faţă de iunie avansul a fost de 7,2%. Consumul privat se reflectă în cifra de afaceri realizată în comerţul cu amănuntul, adică în sectoare-cheie precum mobilă, modă, electrocasnice sau farma. Acestea sunt şi domeniile din care provin companiile care închiriază cele mai extinse suprafeţe pentru depozitare şi care stau în spatele celor mai multe tranzacţii de închiriere.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO