Companii

România rămâne pe radarele investitorilor în pofida scumpirii banilor şi a inflaţiei. În valoare, piaţa de M&A a depăşit 7 mld. dolari în 2023, susţinută însă masiv de două megatranzacţii. Anul acesta stă tot sub zodia creşterii.

România rămâne pe radarele investitorilor în pofida...

Autor: Cristina Roşca

27.01.2024, 15:25 1240

♦ Preluarea Profi de către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,4 mld. dolari şi vânzarea Enel România către grecii de la PPC pentru 1,3 mld. dolari sunt cele mai importante tranzacţii locale şi cele două megatranzacţii (cu valoare de peste 1 mld. dolari) de anul trecut ♦ Tot în 2023 au fost şi alte trei acorduri de 200-300 mil. dolari fiecare, tranzacţii de dimensiuni medii, vitale pentru sănătatea pieţei de M&A.

În 2023, în România s-au parafat 241 de tranzacţii, cu o valoare totală estimată la aproape 7,1 mld. dolari, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY. E vorba despre valoarea totală a pieţei, adică sunt luate în calcul atât tranzacţiile cu valoare comunicată, cât şi necomunicată, dar estimată de EY.

În volum, piaţa a scăzut uşor faţă de maximul atins în 2022 - când s-au semnat 257 de acorduri, cu 16 mai multe decât anul trecut -, dar în valoare, este cel mai bun an (plus 6%).

Datele arată că România rămâne pe radarele investitorilor din piaţa de M&A în pofida scum­pirii banilor şi a inflaţiei încă ridicate, factori ce au dus la o prudenţă în abordare, mai ales în rândul cumpărătorilor. Totuşi, în valoare piaţa a depăşit 7 mld. dolari şi pentru că a fost susţinută de două megatranzacţii.

Preluarea Profi de către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,4 mld. dolari şi vânzarea Enel România către grecii de la PPC pentru 1,3 mld. dolari sunt cele mai importante tranzacţii locale şi cele două megatranzacţii (cu valoare de peste 1 mld. dolari) de anul trecut. Pentru o piaţă precum România, o piaţă relativ mică în economia mondială, deal-uri de asemenea amploare au forţa să influenţeze evoluţii. Spre exemplu, cele două achiziţii au cântărit greu (38%) în total piaţă în valoare. Totuşi, tot în 2023 au fost şi alte trei acorduri de 200-300 mil. dolari fiecare, tranzacţii de dimensiuni medii, vitale pentru sănătatea pieţei de M&A. Acestea sunt cele care arată de fapt că există interes constant, nu doar conjunctural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO