Companii

Romanii au cumparat 19 apartamente intr-un turn din Dubai

08.04.2008, 14:47 164

Stoichescu sustine ca a vandut pana in prezent mai mult de 40 de apartamente in Dubai, toate aflate in proiecte in curs de dezvoltare, cumparatorii fiind interesati de locuinte in special in scop investitional.
"Prima oara am fost in Dubai in 2006, alaturi de sotie, care a fost incantata de shopping, in timp ce eu m-am distrat pe partia artificiala de schi si am incercat tot ce era legat de relaxare. In octombrie, alaturi de un prieten, am hotarat sa ne cumparam locuinte in Dubai", prezinta Stoichescu primele contacte cu piata imobiliara din Dubai.
El a cumparat doua locuinte, in timp ce celalalt investitor a achizitionat un studio, investitia facuta de Stoichescu ridicandu-se la circa 260.000 de euro.
"Am facut achizitiile in scop investitional, ca alternativa la ce se intampla pe piata imobiliara din Romania. Am platit acum un an si jumatate 827.000 de dirhami (145.000 de euro) pentru un studio, care costa acum circa 1.250.000 de dirhami (220.000 de euro)", spune Stoichescu.
Ce a reprezentat la inceput doar o investitie personala a inceput sa capete nuanta de afacere dupa ce a inceput sa povesteasca altor prieteni, care au fost la randul lor interesati de piata imobiliara din Dubai.
"Dupa ce am vazut reactiile prietenilor am decis ca putem porni o afacere din activitatea de consiliere in vara anului trecut. Am vandut pana in prezent peste 40 de locuinte in Dubai, dintre care in Oasis Tower One, proiect de circa 200 de apartamente, 19 locuinte sunt in proprietatea a 17 romani", spune Stoichescu.
Dubai Investments are contracte de reprezentare cu 11 dezvoltatori din Dubai, care au in derulare peste 40 de proiecte rezidentiale.
Apartamentele au fost cumparate in proiecte aflate in dezvoltare, primele livrari, inclusiv ale locuintelor managerului Dubai Investments, urmand a fi realizate la sfarsitul acestui an.
Pretul mediu al locuintelor achizitionate de romani este cuprins intre 150.000 si 300.000 de euro, cele mai multe fiind studiouri, dar si apartamente cu doua sau trei dormitoare.
"Parintii mei sunt din Baile Herculane, eu am crescut in Arad, am facut scoala in Craiova, iar acum stau in Bucuresti. Am vandut apartamente in toate zonele tarii, cele mai multe fiind achizitionate de persoane din Iasi, Bucuresti si vestul tarii", spune Stoichescu.
Majoritatea cumparatorilor au facut acest pas in scop investitional, dezvoltatorii asigurand un randament minim de 8% in euro pe an la inchiriere, potrivit lui Stoichescu, care afirma ca, de fapt, randamentul minim obtinut este de minim 10-12% anual.
Printre cumparatori se numara politicieni si oameni de afaceri romani, alaturi de englezi, olandezi sau francezi, care in opinia managerului Dubai Investments sunt printre cei mai mari cumparatori straini de locuinte in Dubai. "Am cumparat un studio in Dubai pentru 96.000 de euro pe care il voi inchiria 11 luni pe an in regim hotelier, iar o luna il voi tine pentru mine. Nu am fost inca in Dubai, dar voi merge anul acesta cand va fi inaugurat proiectul", a declarat Ciui Gheorghe, un om de afaceri din Bistrita, care se ocupa cu transportul international de persoane in Spania si Italia. El sustine ca aceasta este prima investitie imobiliara realizata in afara tarii, in Romania detinand mai multe proprietati in Bistrtia, Oradea sau Baile Felix.
Potrivit lui Stoichescu, dezvoltarea puternica a Dubaiului a inceput in 2006 cand a fost promulgata o lege prin care strainii care dezvolta o casa au drept de proprietate si asupra terenului de sub ea. Sistemul fiscal este avantajos, astfel ca firmele straine sunt scutite timp de 50 de ani de impozite, iar pana in anul 2010 este estimata atingerea unui numar de 15 milioane de turisti anual.
Nici cumparatorii nu au de platit foarte multe taxe, in afara de un comision de 2% platit autoritatii funciare la contractare, nefiind percepute alte taxe nici la inchiriere, nici la revanzare. Dubai Investments percepe un comision de 2% de la dezvoltator sau de la cumparator, astfel ca veniturile firmei din vanzarea a 40 de apartamente cu un pret mediu de 200.000 de euro se ridica la circa 160.000 de euro.
Zborul pana in Dubai dureaza aproximativ cinci ore si jumatate, principalul inconvenient al zonei fiind temperaturile, constant peste 40 de grade in anotimpul cald.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO