Companii

Romanii, victime pe banda ale accidentelor vascular-cerebrale

09.10.2003, 00:00 44



"La fiecare 10 minute, un roman moare din cauza unui accident vascular cerebral", declara academicianul Constantin Popa, la conferinta de presa care a precedat a VI-a Conferinta Nationala de Stroke (AVC) desfasurata la inceputul lunii octombrie in Capitala.



Din nefericire afirmatiile presedintelui Asociatiei Nationale de Stroke sunt sustinute de cifre concrete: conform datelor OMS publicate recent Romania ocupa primul loc in lume in mortalitatea prin accidente vasculare cerebrale ( AVC) .De altfel, la nivel global, bolile vasculare continua sa conduca in topul deceselor (aproximativ 28%).Aceste maladii sunt o consecinta directa a celei mai frecvente si periculoase boli din lume: aterotromboza.



Urmarile unui AVC la supravietuitori sunt invalidante:paralizii, tulburari de memorie, tulburari de vorbire.



La acceasi conferinta de presa, prof.dr. Ovidiu Bajenaru declara: "AVC sunt principala cauza de handicap fizic si mental permanent, iar 25% dintre supravietuitorii unui AVC dezvolta la 5 ani o forma de dementa".



Ceea ce agraveaza o situatie deja alarmanta este cresterea frecventei AVC la tineri, (sub 40 de ani) ceea ce accentueaza impactul social al acestei afectiuni.



Pana nu demult, tratamentul unui AVC acut insemna sustinerea functiilor vitale ale organismului si prevenirea eventualelor complicatii .In prezent a aparut o solutie "nesperata" pentru tratamentul AVC de tip ischemic (75% dintre accidentele vasculare): fibrinoliza in primele 3 ore de la debut.



Datele clinice privind scaderea mortalitatii si a mortalitatii post AVC prin utilizarea acestei metode sunt incurajatoare, ceea ce a determinat majoritatea tarilor din UE si SUA sa introduca fibrinoliza in managemetul acut al AVC ischemic.



O solutie eficienta -medical si economic - pentru reducerea efectelor negative ale AVC sunt unitatile de stroke.



Acestea sunt deservite de o echipa multidisciplinara (neurologi, cardiologi, medici ATI, specialisti in imagistica, asistenti medicali, fiziokinetoterapeuti), care poate asigura managementul adecvat al pacientilor cu AVC .



Astfel, pe langa cresterea sanselor bolnavului, se reduce durata de spitalizare, scazand per total costul economic al AVC.



Aceste unitati de stroke functioneaza in strainatate de la mijlocul anilor '90 . In urma cu 6 luni, Ministerul Sanatatii a aprobat infiintarea unitatilor de urgente neurovasculare (unitati de stroke), primele urmand sa functioneze efectiv pana la sfarsitul anului in Bucuresti, la Spitalul Universitar si la Institutul de boli cerebrovasculare.



Un management corect al AVC (inclusiv o recuperare precoce) impun mentinerea daca nu chiar cresterea numarului de paturi in sectiile de neurologie, a sustinut academicianul Constantin Popa, deoarece in Romania inca nu exista o infrastructura adecvata ingrijirii bolnavilor post AVC la domiciliu.



A VI-a Conferinta Nationala de Stroke a marcat o premiera in cercetarea clinica romaneasca, prezentarea rezultatelor preliminare ale unui studiu romanesc privind profilaxia secundara in AVC, precum si inceperea unui nou studiu epidemiologic privind factorii de risc (REACH) la sfarsitul anului, declara doctorul Ovidiu Saltas-Dabija, directorul medical al Sanofi-Syntelabo Romania, sponsorul principal al reuniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO