Companii

Romstal Leasing: Ne gandim la atragerea unui investitor strategic sau financiar

Romstal Leasing: Ne gandim la atragerea unui investitor strategic sau financiar

Explozia vanzarilor de automobile a stat la baza cresterii sustinute a pietei de leasing

03.07.2006, 14:37 62

Romstal Leasing, cea mai mare companie independenta de leasing dupa achizitionarea Motoractive de catre GE Money, incearca sa profite de momentul bun din piata de profil si are in plan atragerea unui investitor strategic sau financiar.
"Actionarii companiei au luat in considerare de mai multa vreme posibilitatea vanzarii unei parti din actiuni catre un investitor strategic, pentru a putea deveni una din principalele companii de leasing din tara. O hotarare oficiala in acest sens a fost luata in urma cu cateva saptamani", a declarat Adrian Sambris, director general adjunct Romstal Leasing.
O scurta prezentare a companiei a fost distribuita saptamanile trecute catre potentiali investitori, potrivit oficialilor Romstal Leasing.
"Urmeaza sa fie primite solicitari pentru transmiterea unui raport detaliat asupra situatiei companiei, raport ce va fi finalizat in luna iulie", a mai spus Sambris.
Oficialul Romstal Leasing spune ca nu a fost luata inca o decizie privind vanzarea unui pachet minoritar sau majoritar de actiuni.
"In momentul de fata nu vrem sa excludem nicio varianta, preferand sa ramanem deschisi oricarei propuneri serioase. Consideram atat investitori strategici, cat si fonduri de investitii, depinde doar de viziunea lor", adauga Sambris.
Decizia Romstal vine dupa ce piata leasingului a inregistrat cateva tranzactii importante in ultimii ani. Cea mai recenta este achzitia in aceasta primavara a Motoractive, cea mai mare companie independenta de pe piata de catre divizia de servicii financiare a gigantului General Electric.
Valoarea tranzactiei este estimata la 140 de milioane de euro si a inclus pe langa Motoractive alte doua companii din domeniul serviciilor financiare - Ralfi (specializata in segmentul de consumer credit) si Domenia Credit (credite ipotecare).
In toamna anului trecut, grupul National Bank of Greece achizitionase pentru 8 milioane de euro 70% din actiunile Eurial Leasing, parte a grupului Eurial, distribuitorul Peugeot in Romania.
Tot in 2005, Veneto Banca, proprietarul bancii Italo-Romena achizitionase pentru mai mult de un milion de euro un pachet de 75% din actiunile companiei de leasing Dutch Romanian Trading (DRT) Group.
O alta companie independenta de pe piata locala, International Leasing, a intrat in atentia diviziei financiare a grupul israelian Kardan, potrivit informatiilor vehciulate in piata.
Cea mai mare parte a grupurilor financiar-bancare au decis dezvoltarea propriilor companii de leasing, strategia de dezvoltare bazandu-se pe scheletul reprezentat de reteaua de banci din teritoriu.
Romstal Leasing a inregistrat o cifra de afaceri de 24,5 milioane de euro in primele cinci luni ale anului, in crestere cu 25% fata de anul trecut, si un profit de 1,5 milioane de euro, in crestere cu 17%. Compania a finantat in primele cinci luni ale anului peste 1.700 de contracte de leasing in valoare de 52,2 milioane de euro, in crestere cu 140% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Portofoliul actual este format din aproximativ 6.500 de contracte cu o valoare totala de 166 de milioane de euro.
Romstal Leasing este detinuta de Romstal Imex (peste 92% din actiuni) si mai multe persoane fizice, potrivit ultimelor informatii. Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate anul trecut pe piata romaneasca depaseste 2,2 miliarde de euro, in crestere cu peste 22% fata de anul 2004. Din anul 2002, piata de leasing a inregistrat o evolutie ascendenta, cu o rata medie de crestere de 35% pe an, fiind unul dintre cele mai dinamice sectoare.
La baza acestei cresteri a stat in primul rand explozia pietei auto care s-a triplat in ultimii cini ani, ajungand la nivelul anului trecut la peste 250.000 de masini noi vandute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO