Companii

Ropharma Braşov suspectată de spălare de bani prin intermediul unui lăcaş de cult. Mihai Miron, preşedintele companiei: Nu am întârziat niciodată cu plăţile şi am încercat mereu să fiu corect

Mihai Miron, presedintele Ropharma Brasov

Mihai Miron, presedintele Ropharma Brasov

Autor: Mihaela Gradinaru, Ela Giurgea

04.04.2013, 16:11 2617

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat că firma care a virat bani din conturi în cazul grupului organizat specializat în spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală este distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov.

El a precizat că societatea respectivă a virat din conturi bani cu titlu de "sponsorizare" către Mănăstirea "Sfintei Cruci" din Oradea, iar de acolo către diverse persoane fizice.

Lazăr a mai spus că joi dimineaţă, a avut loc o percheziţie şi la mănăstirea respectivă, maica stareţă fiind în prezent audiată.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al Ropharma Braşov, Mihai Miron, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a aflat "cu stupoare" despre percheziţiile organizate de DIICOT Muerş la firma sa şi la un lăcaş de cult pe care l-a sponsorizat.

"Am aflat cu stupoare de aceste percheziţii. Eu lucrez de 23 de ani în business şi nu am avut niciodată probleme de acest gen, ţinând cont că generez profit la stat şi plătesc lunar circa 2 milioane de lei la stat, iar anual peste 20 de milioane de lei. Nu am întârziat niciodată cu plăţile şi am încercat mereu să fiu corect. Faptul că am considerat să fac sponsorizări şi chiar am participat personal la renovarea şi construcţia unor lăcaşe de cult din nişte sate din Transilvania şi Moldova, pentru că sunt un bun creştin, mi s-a părut un lucru absolut normal. Chiar astăzi am vorbit cu directorul economic şi am verificat şi au fost plătite toate taxele aferente sponsorizărilor către stat. Deocamdată acuzaţia mi se pare nefondată, dar vom vedea ce se întâmplă până la sfârşitul anchetei", a spus Miron.

Administratorul societăţii Ropharma Braşov a mai spus că acuzaţia de spălare de bani prin sponsorizări de câteva sute de lei i se pare "aberantă", ţinând cont că societatea face afaceri de sute de mii de euro şi nu a întârziat niciodată cu plata impozitelor şi taxelor aferente către stat.

"Nimeni nu vede investiţiile pe care le facem, că am construit un spital şi am creat sute de locuri de muncă. Dar de multe ori nu vedem pădurea de copaci. Sun consternat şi afectat de această situaţie", a mai spus Miron.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, poliţiştii BCCO Tîrgu Mureş şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au făcut, joi dimineaţă, 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul unui lăcaş de cult.

Procurorii au făcut nouă percheziţii în Târgu Mureş, trei în Bacău, câte două în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi şi câte una în Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui.

Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat. De atunci şi până în prezent, în contul bancar al unui lăcaş de cult au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de "sponsorizare", în valoare totală de 914.000 de lei.

Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 de lei.

În urma cercetărilor s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul de "sponsorizare" şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice.

Au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză, care au încasat în conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al instituţiei de cult, cu indicaţii precum "achiziţie tablă", "cherestea", "contravaloare tablă", "contravaloare răsaduri", "contravaloare ceară", "contravaloare muguri de pin", "răşină" şi "lemn iconostas".

"Prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli nereale în contabilitate în sumă de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei - impozit pe profit şi impozit pe dividende", se mai arată în comunicat.

Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat că transferurile succesive de bani, efectuate prin aceste conturi au avut ca scop spălarea sumelor rezultate din săvîrşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 de lei. În final, suma de 781.895 de lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului, smai spune sursa citată.

În acest caz, 17 persoane urmează să fie duse la audieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO