Companii

Rusii au adus Industria Sarmei pe profit

29.09.2004, 00:00 33

Combinatul siderurgic Industria Sarmei Campia Turzii a reusit sa treaca pe profit in prima jumatate a acestui an pentru prima data in ultimii patru ani.  Compania a inregistrat in primele sase luni un profit de 17,3 miliarde de lei (0,42 milioane de euro), fata de o pierdere de 64 miliarde de lei (1,8 milioane de euro) in prima jumatate a anului trecut.
Combinatul a fost privatizat anul trecut, fiind preluat de o societate cu capital rusesc inregistrata in Elvetia, Mechel Trading.
Revenirea companiei pe profit s-a datorat cresterii cantitatii de produse siderurgice prelucrate,  in conditiile tendintei ascendente pe care s-a aflat pretul otelului pe piata mondiala. Compania a produs cu 10% mai mult in prima jumatate a anului, o medie de peste 22.700 tone pe luna, dar a avut o cifra de afaceri cu aproape 50% mai mare datorita cresterii preturilor la produsele siderurgice.
Industria Sarmei a vandut in prima jumatate a anului de 1.916 miliarde de lei (47 milioane de euro), fata de vanzari de 1.292 miliarde de lei in primul semestru al anului trecut. Doua treimi din vanzarile companiei au fost destinate pietei interne.
Castigurile companiei din cresterea pretului produselor siderurgice a fost limitat insa de cresterea pretului materiilor prime si la utilitati. In prima jumatate a anului, atat produsele vandute de Industria Sarmei, cat si cele la materiile prime, au urcat cu cate 16-17%. Pe de alta parte, cheltuielile salariale ale companie s-au majora cu 12%, fata de o crestere de aproape 50% a vanzarilor.
Principalul actionar al Industria Sarmei este Mechel Trading, companie cu capital rusesc care detine 81% din actiuni. Principalul actionar minoritar este SIF Banat-Crisana, care detine 16,5% din actiuni. Mechel mai detine si pachetul majoritar de actiuni de la un alta companie romaneasca din domeniul Siderurgic, Combinatul de Oteluri Speciale de la Targoviste.
Industria Sarmei este tranzactionata pe RASDAQ, unde ultimele tranzactii s-au realizat la 18.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 12 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO