Companii

Rusii de la TMK se pregatesc pentru proiectele de la Resita

16.09.2004, 00:00 22

Combinatul Siderurgic Resita (CSR) va incepe, in toamna aceasta, programul de investitii pentru rentabilizarea activitatii si incadrarea in normele impuse privind poluarea mediului.
"Investitiile care urmeaza sa fie facute sunt, deocamdata, in faza de proiectare", a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Popescu, reprezentantul grupului TMK in Romania, actionarul majoritar al CSR, si directorul general al societatii Artrom Slatina, detinuta de asemenea de TMK.
Prima faza a planului de investitii va incepe in toamna aceasta, si se va concretiza intr-o instalatie moderna de epurare a gazelor, a spus Popescu. Proiectele avute in vedere in prima faza vor totaliza 17 milioane $, si vor cuprinde investitii pentru eliminarea poluarii cu praf si zgomot, precum si pentru modificarea liniilor tehnologice de productie existente. "Aceasta prima faza va avea un orizont de timp de 2-3 ani", a adaugat Popescu.
Investitiile nu vizeaza marirea capacitatii de productie a combinatului, ci rentabilizarea activitatii sale, sustine directorul general de la Artrom. CSR va avea o cifra de afaceri de aproximativ 56 milioane $ anul acesta, conform previziunilor companiei. Pentru produsele CSR, piata de desfacere este asigurata prin reteaua de distributie a TMK, atit pe piata interna, cit si la export.
"La momentul preluarii, combinatul inregistrase deja pierderi de 7 milioane $, pe primul semestru. Pentru cel de-al doilea semestru ne asteptam la obtinerea unui profit minimal", a mai spus Popescu.
A doua faza a planului de investitii va incepe peste 2-3 ani, si prevede proiecte in valoare de aproximativ 24 milioane $.
TMK a intrat pe piata romaneasca in toamna anului 2002, cand a cumparat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare si firma austriaca Staro Stahl peste 80% din actiunile Artrom. Grupul TMK este cel mai important producator de tevi din Rusia si al doilea producator la nivel mondial.
Grupul TMK este principalul furnizor de pe piata din Rusia pentru companiile petroliere si de gaze naturale Gazprom, LukOil, Iukos, Transneft, printre clientii pe plan international numarandu-se societatile Exxon, Agip si Mitsui.
TMK este o companie de tip holding, cu centrul de conducere la Moscova, care detine patru fabrici in Rusia si a cumparat in Romania in ultimii doi ani, prin intermediul companiei germane Sinara Handel, societatile romanesti Artrom Slatina (tot producator din tevi de otel) si Combinatul Siderurgic Resita
Compania Sinara Handel din Germania, distribuitorul oficial al grupului rus TMK, a achizitionat in februarie de la Autoritatea pentru Privatizare, un pachet de actiuni reprezentind 90,5% din capitalul social al Combinatului Siderurgic Resita (CSR), pentru care a achitat suma simbolica de un euro.
Grupul TMK a intentionat achizitionarea combinatului Silcotub Zalau, dar acesta a fost preluat de grupul international Tenaris.
Contractul de privatizare a CSR cu fostul proprietar, firma americana Noble Ventures, a devenit nul in ianuarie 2003 intrucat cumparatorul nu a achitat doua rate succesive. Noble Ventures a chemat in instanta statul roman, solicitand daune in valoare de 220 mil. $, pretentiile financiare urcand ulterior la 330 mil. $.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO