Companii

Rusii nu mai exporta caviar in acest an

25.07.2001, 00:00 23



Rusia a incetat temporar pescuitul comercial de sturioni in apele Marii Caspice, precum si exportul de caviar pe care il produc aceasta specie de pesti. Interdictia va dura pana la sfarsitul acestui an pentru a proteja si inmulti populatia de sturioni, care s-a rarit intr-un ritm ingrijorator in ultimii ani.

Azerbaijan si Kazakstan au fost de acord sa se alature interdictiei. Statisticile arata ca populatia de sturioni Beluga din Marea Caspica a scazut cu 90% in ultimii 20 de ani.

Distrugerea locurilor unde sturionii depun icre, poluarea precum si declinul sistemului de pescuit organizat si controlat de fosta Uniune Sovietica au contribuit in mare masura la aceasta situatie.

Dar probabil ca cea mai importanta cauza pentru scaderea numarului de sturioni il reprezinta braconajul, care a crescut alarmant dupa ce restrictiile din era sovietica au disparut.

Astfel, interdictia de a pescui sturioni pentru comercializare si de a exporta icre negre va fi eficienta doar daca autoritatile ruse vor depune eforturi semnificative pentru oprirea acestei practici.

Braconierii primesc recompense materiale frumoase de pe urma pescuitului ilegal. Caviarul este considerat o delicatesa absolut necesara pe mesele oamenilor bogati, iar pretul unui kilogram poate ajunge la 4.000 de dolari in Europa Occidentala si in Statele Unite.

Interdictia temporara a fost adoptata dupa recenta intalnire de la Paris a Conventiei Comerciale Internationale pentru Speciile pe cale de disparitie. Rusia si-a propus acum sa pescuiasca doar 250 de tone de sturioni din nordul Marii Caspice anul acesta, fata de 450 de tone cat intentionase anterior.

Acesti pesti vor fi transferati in crescatorii speciale, in speranta de a putea inlocui candva bancurile de sturion din apele marii.

Aceasta este o veste buna nu numai pentru sturioni, ci si pentru Iran, tara in care productia de caviar a fost mult mai bine administrata si care poate astfel sa speculeze retragerea temporara a Rusiei din comertul cu sturioni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO