Companii

Rusii si-au programat sa faca un profit de 5 mil. euro la Artrom Slatina

19.04.2005, 20:25 18

Producatorul de tevi Artrom Slatina, parte a grupului rusesc TMK - al doilea producator la nivel mondial de tevi -, si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 112 milioane de euro (4.091 mld. lei), in crestere cu 83% in euro comparativ cu vanzarile de anul trecut.

Compania estimeaza obtinerea la finalul anului curent a unui profit brut de 195,5 miliarde de lei (5,3 milioane de euro), cu 82% mai ridicat in euro fata de rezultatul din 2004. Din profitul obtinut in 2004, compania nu va acorda dividende.

"Cresterea semnificativa a cifrei de afaceri previzionata pentru acest an se datoreaza in primul rand cresterii productiei cu 20%, pana la un nivel de 79.000 de tone de tevi. In acelasi timp, o data cu cresterea productiei, va creste si valoarea adaugata a produselor vandute (pretul de vanzare - n.red.) datorita faptului ca in urma investitiilor realizate anul trecut in doua linii de tratament termic, am inceput sa vindem tevi in stare tratata. In aceste conditii, pretul de vanzare a crescut cu 21- 22%", a comentat Adrian Popescu, directorul general al Artrom. Valoarea acestor investitii s-a ridicat la peste 2,3 milioane de euro, compania planificandu-si investitii usor mai ridicate si pentru acest an.

Oficialii Artrom au precizat totodata ca avansul rezultatelor din acest an va fi determinat si de cresterea volumului de comert cu produse siderurgice, altele decat tevi.

La finalul anului trecut, compania avea datorii de peste 1821,4 miliarde de lei (44, 9 mil. euro), cea mai mare parte a acestor datorii, respectiv 32 mil. euro), reprezentand finantare din partea actionarului majoritar, potrivit conducerii Artrom.

Compania exporta aproximativ 85% din productia de tevi in principal in Germania, Italia, Austria, BENELUX, SUA, Canada, Franta, adica in tari unde exista o industrie constructoare de automobile dezvoltata, tevile produse de Artrom fiind vandute ca semifabricate pentru subansambluri auto.

Artrom, ca orice companie cu activitate orientata preponderent spre export, este afectata de intarirea leului fata de euro si dolari. In pofida acestui lucru, conducerea societatii spune ca exportatorii nu ar trebui sa se "planga" de scaderea cursului in ultimele doua luni ale anului trecut atata timp cat in prima parte a anului toti exportatorii au castigat serios din cresterea cursului de schimb.

"Nu este corect sa ''acuzam'' cursul de schimb in 2004 cata vreme perioadele de crestere de curs au fost mai mari decat cele de scadere a cursului, ceea ce pe ansamblul unei activitati de export continue pe parcursul anului a avut ca rezultat general o diferenta de curs favorabila", a precizat Adrian Popescu. Potrivit acestuia, influenta negativa a intaririi leului a fost de 26 miliarde de lei (aproximativ 0,6 milioane de euro).

"Trebuie insa spus ca in prima parte a lui 2004 influenta a fost pozitiva, Artrom inregistrand influente pozitive de curs de circa 40 miliarde de lei (0,9 milioane de euro - n.red.), ceea ce ne face sa afirmam ca in fapt nu a existat o pierdere datorata cursului. Desigur, in primul trimestru al anului curent, situatia se schimba, deoarece scaderea valorii cursului a fost mult mai abrupta decat cea din 2004. In primele trei luni ale anului, Artrom a inregistrat o influenta de curs negativa de 23 miliarde de lei (circa 0,6 milioane de euro - n.red.)", spune Popescu. El a mai precizat ca in trecut aprecierea leului nu i-ar fi afectat, deoarece compania lucra cu materie prima din import, in prezent Artrom prelucrand materia prima din tara.

Pentru a se apara impotriva fluctuatiilor nefavorabile ale cursului de schimb, una din masurile luate de conducerea Artrom care au protejat societatea in primul trimestru a fost "cresterea vitezei de incasare a exportului, aceasta masura reducand mult pierderea din curs, si, la extreme, cu multi clienti am agreat forme de plata la livrare sau in avans, ceea ce a eliminat multe din influentele negative", conform oficialilor companiei.

Totodata, Artrom a creat o divizie de analize economice, bugete si prognoze care, pe baza observarii mediului de afaceri si pe baza unor analize statistice, propune masuri de protectie impotriva unor astfel de efecte.

"Pe baza prognozelor facute de aceasta divizie, operam schimbul valutar evitand zilele care de regula sunt, statistic, zile cu risc crescut de scadere a cursului (zilele de salarii, de plata a taxelor si impozitelor ale companiilor exportatoare). De asemenea, folosim instrumente bancare moderne de creditare, care ne permit sa apelam la credite in valute multiple, utilizand valuta cu riscul cel mai mic de curs si mentinand valuta incasata in cont pana la o zi in care cursul este mai bun", precizeaza Adrian Popescu. Pentru acest an, plafonul de credite aprobat de actionarii Artrom este de 26 milioane de euro.

Artrom este controlata de grupul rusesc TMK, prin intermediul companiei Sinara Handel, inregistrata in Germania. Actiunile Artrom sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 29.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 9,8 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO