Companii

Rusii sunt pe cale sa iasa de la Upet Targoviste

25.02.2005, 00:00 125

Grupul rusesc OMZ Uralmash, principalul actionar al producatorului de utilaj petrolier Upet Targoviste, intentioneaza sa isi lichideze participatia detinuta in cadrul companiei, afirma surse apropiate Upet. Vanzarea participatiei detinute la producatorul roman de utilaj petrolier face parte din noua strategie a grupului de a se concentra pe activitatile legate de utilajele de productie a energiei electrice.



Rusii au vandut la Bursa Electronica RASDAQ un pachet de 33% din actiunile Upet, cumparatorul fiind o companie "off-shore" cu sediul in Cipru, Obsesione Enterprises. Sursele citate sustim ca in spatele investitorului sunt investitori olandezi. Rusii negociaza in prezent cu mai multe fonduri si banci straine vanzarea celuilalt pachet de 33% pe care il mai detin la Upet.



In cadrul tranzactiei de vanzare a primului pachet de 33% din companie, filiala grupului rusesc United Heavy BV a vandut actiunile catre Obsesione Enterprises la un pret de 5.800 lei/actiune, valoarea tranzactiei fiind de 0,6 milioane de euro.



Conform legislatiei pietei de capital, un investitor trebuie sa deruleze o oferta publica de preluare daca intentioneaza sa preia mai mult de 33% din actiunile unei companii listate pe piata.



Upet a incheiat anul 2003 cu o pierdere de 4,8 milioane de euro la o cifra de afaceri de 11,8 milioane de euro.



Anul trecut, compania a reusit sa obtina un profit operational nesemnificativ, in conditiile in care si-a majorat cifra de afaceri pana la 17 milioane de euro. Profitul operational a fost anulat de pierderile din activitatea financiara. Compania are datorii semnificative la bugetul de stat, dar a reusit anul trecut sa reduca din valoarea acestora.



Conform reprezentantilor Upet, compania si-a propus pentru acest an vanzari de 23 milioane de euro, din care 15 milioane de euro ar urma sa reprezinte valoarea exporturilor. Compania are contracte de export catre clienti din India Ucraina si Kazahstan si intentioneaza sa demareze exporturi in Siria sau Belarus.



OMZ Uralmash are in prezent activitati in productia de utilaj petrolier, constructii navale si utilaj pentru industria miniera si productia de utilaj pentru productia de energie electrica. Rusii vor sa se concentreze pe sectorul destinat energiei electrice.



Actiunile Upet sunt listate la Categoria a II-a a Bursei Electronice RASDAQ. In ultimele zile, tranzactiile cu actiunile companiei s-au realizat in jurul pretului de 6.500 lei/actiune. Pe baza acestui pret, capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 2 milioane de euro.



Industria romaneasca producatoare de utilaj petrolier a inregistrat in ultimii ani un interes in crestere din partea investitorilor straini.



Astfel, americanii de la Cooper Cameron, unul dintre principalii producatori mondiali de utilaj petrolier si de echipamente de control al presiunii gazului, intentioneaza sa isi mute o parte a capacitatilor de productie din Occident in Romania.



Motivele sunt costurile mai reduse cu forta de munca si intensificarea prezentei in zona Europei de Est.



La finalul anului trecut, compania americana Cooper Cameron a preluat producatorul de utilaj petrolier Sterom Campia de la un alt grup american, Precision Castparts Corp. (PCC) in cadrul unei tranzactii mai largi la nivel international.



Noii proprietari ai Sterom preconizeaza pentru acest an investitii cuprinse intre 5 si 10 milioane de dolari (3,8 - 7,7 milioane de euro) la uzina de la Campina, in special pentru cresterea capacitatii de productie, dar si pentru imbunatatirea calitatii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO