Companii

S-a trezit zimbrul moldovean: piata rezidentiala din nord-est, a doua dupa Bucuresti

06.11.2007, 19:22 20

Iasiul are in derulare in prezent proiecte imobiliare in valoare de 400 de milioane de euro, cel mai important fiind proiectul Palas, dezvoltat in urma unei investitii initiale de 170 de milioane de euro, in parteneriat public-privat cu municipalitatea.
"Investitiile imobiliare din Iasi au avut in ultimii ani o dinamica fara precedent. Iasiul a devenit un important centru de atractie pentru investitorii privati, acest trend fiind ireversibil", a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi.
In prima jumatate a acestui an in regiunea de nord-est au fost finalizate circa 2.600 de locuinte, respectiv 20% din totalul national, potrivit unui studiu al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Spre comparatie, piata rezidentiala din Bucuresti reprezinta 40% din unitatile locative construite in Romania in primele sase luni.
Investitorii si persoanele private din aceasta regiune se bazeaza relativ putin pe creditul imobiliar de investitii, nivelul acestuia fiind cu 5% mai mic decat media nationala, respectiv 14%.
"Politica BCR este de a fi motorul de finantare bancara pe zona de real estate. Suntem in plina campanie pentru acordarea de credite imobiliare si ipotecare, acoperind atat segmentul de piata al dezvoltatorilor, cat si consumatorul final", a a afirmat Dorin Cojocaru, directorul executiv in directia credite de retail in cadrul BCR, in cadrul evenimentului "Centrul finantarilor imobiliare din orasul tau", organizat la Iasi de BCR si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) in parteneriat cu ZF.
BCR a lansat la Iasi Centrum Imobiliar Retail pentru regiunea de nord-est a tarii, structura specializata in creditarea persoanelor fizice si in administrarea relatiilor de parteneriat dintre dezvoltatori, agentii imobiliare si clientul final. Banca a dezvoltat o retea de 22 de astfel de Centrum Imobiliare in cele mai importante orase din tara. BCR a incheiat un parteneriat cu ARAI, prin care sa ofere solutii de finantare adaptate la asteptarile de pe piata de profil.
"Dobanda practicata de BCR pleaca de la un nivel de 5,3%. Am observat ca scaderea acestui prag cu un procent ar putea aduce o crestere de 10% pe segmentul de clienti persoane fizice", spune Cojocaru.
Circa jumatate din totalul investitiilor este reprezentat de proiecte imobiliare, in special pe partea de retail, respectiv hipermarketuri, si proiecte mixte, care cuprind ansambluri rezidentiale si imobile de birouri.
"Valoarea totala a investitiilor imobiliare private de anvergura din Iasi se ridica in acest moment la 800 mil. euro, cuprinzand atat proiectele finalizate in ultimii ani, cat si pe cele in curs de dezvoltare", explica Nichita.
Pentru a asigura infrastructura informationala de baza investitorilor, primaria municipiului Iasi a anuntat ca este aproape de finalizarea planului cadastral, fiind in stadiul de dezvoltare si noul Plan Urbanistic General (PUG), care va cuprinde si zonele limitrofe municipiului, respectiv cele 13 comune care formeaza zona metropolitana Iasi. Noul PUG ar putea fi finalizat in doi ani, potrivit lui Nichita.
Cele mai importante proiecte de infrastructura pe care municipalitatea vrea sa le dezvolte in viitorul apropiat, vitale pentru dezvoltarea orasului, sunt constructia variantei ocolitoare a Iasiului, extinderea si modernizarea aeroportului, un proiect de 200 de milioane de euro, si dezvoltarea legaturii rutiere intre partea de vest si cea de est a tarii.
Politica de dezvoltare a proiectelor majore de infrastructura, care cuprinde 123 de proiecte prioritare, urmareste dezvoltarea zonei metropolitane a municipiului Iasi, din zona centrala spre cea limitrofa.
Nichita a explicat ca aceste proiecte de infrastructura, fie rutiera, drumuri si sosele, fie de mediu, dezvoltarea sistemului de apa si de canalizare, se vor extinde de la nivel local la cel regional, cuprinzand si zona metropolitana.
"Oamenii de afaceri care vor sa investeasca intr-un anumit oras au nevoie de doua lucruri foarte importante. Primul este prezenta unei politici de dezvoltare pe termen lung din partea administratiei, al doilea fiind un dialog sanatos cu autoritatile locale", conchide Nichita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO