Companii

Saint-Gobain Glass pluseaza cu peste 75 mil. euro in investitii la Calarasi

19.01.2007, 18:05 63

Producatorul francez de materiale de constructii Saint-Gobain va investi in urmatorii doi ani circa 75-95 mil. euro in productia de parbrize pentru industria auto si intr-o unitate de tratare termica a geamurilor utilizate in constructii. Cele doua capacitati de productie se vor afla in imediata apropiere a fabricii de sticla plata pentru constructii de la Calarasi, in care grupul francez a investit peste 100 mil. euro.
Compania are acum 215 angajati, iar reprezentantii sai nu au facut public necesarul de salariati pentru investitiile urmatoare.
"Vom majora valoarea investitiilor derulate in Romania prin dezvoltarea unei unitati de productie de parbrize pentru industria auto, precum si intr-o linie de tratare termica a geamurilor", a declarat Pierre-Andre de Chalendar, directorul general al grupului Saint-Gobain. El a precizat ca principalul client al liniei de productie a parbrizelor ar putea fi grupul francez Renault.
Francezii vor investi 25 mil. euro in unitatea de tratare a geamurilor pentru constructii, iar pentru fabrica de parbrize vor fi alocate 50-70 mil. euro. Compania nu a stabilit inca ce capacitate vor avea cele doua linii de productie si nici suprafata cladirilor in care vor functiona unitatile.
Saint-Gobain detine la Calarasi un teren de 80 de hectare, din care fabrica de sticla plata ocupa 30 de hectare. Fabrica are o capacitate de productie de 600 de tone pe zi si dispune de un depozit cu suprafata de 20.000 mp, cu o capacitate de stocare de 15.000 de tone.
"In urma investitiei de la Calarasi, Romania va deveni, dintr-un importator de sticla pentru constructii, un exportator important pentru aceasta regiune. Fabrica de la Calarasi va exporta in Turcia, Albania, Bulgaria sau Polonia", afirma Chalendar. Circa 50% din productie va fi vanduta pe piata interna, iar diferenta, la export.
Grupul francez este prezent in Romania prin intermediul a opt firme, cea mai importanta fiind Saint-Gobain Glass. Grupul mai are in derulare o investitie de 33 mil. euro la Ploiesti intr-o capacitate de vata de sticla, care va fi finalizata in luna martie.
"Fabrica va avea o capacitate anuala de productie de 20.000 de tone de vata de sticla, 50% din productie urmand sa fie vanduta la export in statele din sud-estul Europei. Lucrarile au inceput in urma cu un an, iar noua unitate este construita langa o fabrica de lana de sticla, utilizata tot in izolatii, aflata in proprietatea Saint-Gobain", precizeaza Pierre-Andre de Chalendar. Astfel, investitiile Saint-Gobain in Romania ar putea depasi 250 mil. euro pana in 2008.

Rigips, 40 mil. euro in 2006
Rigips Romania a inregistrat anul trecut afaceri de
40 mil. euro, in crestere cu 20% fata de 2005, impinsa de cererea din constructii. "Piata de gips carton a crescut anul trecut cu peste 20%, datorita cererii de pe segmentele de birouri si cladiri comerciale", a declarat Constantin Hariton, directorul general al Rigips Romania. Rigips a finalizat anul trecut, la Turda, constructia unei fabrici de gips carton, in urma unei investitii de 31 mil. euro si are o capacitate de productie anuala de
12,5-15 mil. mp. Hariton estimeaza ca anul acesta piata de gips carton va creste de 15-20%. Firma este detinuta de compania British Plaster Boards - BPP, preluata in 2005 de grupul francez Saint-Gobain.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO