Companii

Saint-Gobain si-a bugetat afaceri de 250 mil. euro

16.05.2007, 19:33 21

Grupul francez Saint-Gobain ar putea realiza anul acesta o cifra de afaceri de circa 250 de milioane de euro pe piata romaneasca, primul an in care functioneaza la capacitate maxima fabricile pe care le detine la Calarasi (productie de sticla float), la Ploiesti (productie de lana de sticla) si la Turda (fabrica de gips carton), potrivit reprezentantilor grupului.
"Anul acesta am reusit sa transformam piata romaneasca dintr-un importator de produse precum sticla float pentru constructii sau vata minerala din fibra de sticla, intr-un producator important pe piata, precum si un importator in tarile din Europa de Est. In perioada urmatoare vom continua investitiile pe piata romaneasca, una dintre cele mai dinamice din regiune", a declarat Claude Imauven, vicepresedintele grupului Saint-Gobain.
Saint-Gobain intentioneaza sa investeasca 115-145 mil. euro pentru dezvoltarea capacitatilor la fabrica din Ploiesti - unde produce vata de sticla - si deschiderea la Calarasi a unor unitati pentru productia parbrizelor auto si tratarea termica a geamurilor. Astfel, Saint-Gobain Isover Romania va investi, pana in 2010, intre 40 si 50 mil. euro, pentru a instala la Ploiesti doua noi linii de productie a vatei minerale bazaltice si vatei minerale de sticla.
"Cererea de materiale de constructii este foarte mare, astfel ca am prevazut inca de la inceputul proiectului extinderea liniei de productie a vatei de sticla, pe care am deschis-o azi. Vom dubla aceasta capacitate pana in 2010, iar pentru unitatea de vata bazaltica asteptam acordul din Franta in luna iunie", a declarat Razvan Stefanescu, directorul general al companiei. El a adaugat ca proiectul celei de-a doua linii pentru vata bazaltica va fi mult mai mare decat capacitatile actuale. Compania detine la Ploiesti o fabrica de vata bazaltica, cu o capacitate anuala de 6.000 de tone si a inaugurat ieri o unitate de productie a vatei de sticla, cu o capacitate anuala de 20.000 de tone, investitia fiind de 35 mil. euro.
Potrivit lui Stefanescu, cifra de afaceri a companiei la sfarsitul acestui an va depasi 30 mil. euro, peste estimarile de la inceputul acestui an, care prevedeau un nivel de 26 mil. euro.
In 2006, Saint-Gobain Isover Romania a realizat o cifra de afaceri de circa 18 mil. euro. In opinia lui Stefanescu, piata romaneasca de vata minerala de sticla va creste in acest an cu 35-40% pana la circa 30 mil. euro. Valoarea pietei de vata minerala bazaltica a atins in 2006 circa 15 mil. euro. In plus, grupul va incepe in aceasta vara, la Calarasi, constructia unei fabrici de tratare termica a geamurilor.
"Avem toate contractele semnate si speram ca, in cateva saptamani, sa incepem lucrarile, fabrica urmand sa fie functionala in 2008", a spus Lluansi, prezent la Ploiesti, la inaugurarea liniei de productie de vata de sticla.
Fabrica va fi construita langa unitatea de productie a sticlei plate, finalizata in ianuarie a acestui an, cu o investitie de peste 100 mil. euro. Saint-Gobain a anuntat la inceputul anului ca va investi in urmatorii doi ani circa 75-95 mil. euro in productia de parbrize pentru industria auto si intr-o unitate de tratare termica a geamurilor utilizate in constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO