Companii

Sanador: Suntem curtati de multe fonduri de investitii

16.02.2007, 21:13 30

Compania de servicii medicale Sanador, o afacere dezvoltata de familia Andronescu, a anuntat ca va demara anul viitor constructia unui spital privat de 100 de paturi, in urma unei investitii de peste 10 mil. euro.
"Terenul a fost deja cumparat, iar anul viitor vom demara constructia. Cel mai probabil, spitalul se va intinde pe sapte nivele", a declarat Doris Andronescu, director general al Centrului Medical Sanador.
Compania a inaugurat ieri o clinica privata cu o suprafata de 2.000 de metri patrati, investitia totala ridicandu-se la 6 mil. euro.
Sanador a fost infiintata in 2001, fiind o afacere dezvoltata de sotii Doris si Florin Andronescu. Pana in prezent, valoarea totala a investitiilor derulate s-a ridicat la 10 mil. euro, bani care au provenit din fonduri proprii.
In ceea ce priveste vanzarea unui pachet minoritar de actiuni, Florin Andronescu a precizat ca planurile nu au fost definitivate.
"Ne gandim mai degraba la o majorare de capital. Suntem insa curtati de destul de multe fonduri de investitii, dar planurile noastre nu au fost definitivate inca", a declarat pentru ZF Florin Andronescu.
Andronescu este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri locali, fiind fondatorul retailerului de electrocasnice Flanco, apoi al afacerii de credite de consum Credisson, pe care a vandut-o catre francezii de la Cetelem. Banii obtinuti din acest exit au mers in dezvoltarea businessului Sanador.
Compania analizeaza si posibilitatea unei eventuale listari pe Bursa, dar si aceasta varianta face parte dintr-un scenariu care nu este definitiv.
In prezent Sanador detine doua clinici, un laborator si rezerve medicale private situate in Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. In 2006, Sanador a inregistrat o cifra de afaceri de 3,3 mil. euro, in timp ce pentru acest an si-a bugetat afaceri mai mari cu 70%.
"Anul 2007 este incomparabil cu cel precedent din punct de vedere functional, cand am avut o crestere mai mica. In acest prim an, estimam ca vom avea un avans de circa 70% al cifrei de afaceri, pentru ca pe termen mediu cresterea sa se aseze undeva la 40-50%", a spus Doris Andronescu.
Domeniul serviciilor medicale private a fost deosebit de efervescent in ultima perioada, cand si-au facut intrarea in afacerile dezvoltate pe piata locala primii giganti mondiali.
Astfel, la finalul anului trecut, International Finance Corporation (IFC) a achizitionat 20% din actiunile MedLife, pentru ca recent gigantul 3i sa-si adjudece un pachet minoritar semnificativ din titlurile Centrului Medical Unirea (CMU).
Piata serviciilor medicale private este estimata la aproximativ 200 mil. euro, cu un ritm de crestere anual de peste 15%. Pe termen lung, perspectivele de crestere se mentin ridicate, putand ajunge la 30% in Capitala. Sectorul medical privat este mai dezvoltat in Romania, comparativ cu tarile din regiune, deoarece s-a ridicat pe un sistem de stat necompetitiv.
In acest moment, sunt operationale doua spitale private de dimensiuni mai mari, ambele in Bucuresti: Euroclinic si Life Memorial Hospital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO