Companii

Sanex asteapta vanzari de 35,5 milioane de dolari anul acesta

30.04.2003, 00:00 28

Sanex Cluj Napoca, unul dintre cei mai mari producatori autohtoni de placi ceramice si articole sanitare, a realizat in 2002 un profit net de 1,5 milioane dolari la o cifra de afaceri de 36,1 milioane dolari. Pentru anul acesta compania estimeaza vanzari de 35,5 milioane $.
Indicatorii sunt calculati conform standardelor internationale de contabilitate IAS 29 si exprimati in functie de puterea de cumparare de la 31 decembrie 2002 de 33.500 lei/$.
Compania are de atins mai multe obiective pentru a-si eficientiza activitatea, fiind anuntata deja disponibilizarea a aproximativ 30% din personal pana la finele anului si o triplare a investitiilor fata de anul trecut. 
Toate acestea, precum si obtinerea unui profit net de 1,9 mil.$ anul acesta, fata de 1,5 mil. $ in 2002, trebuie atinse in conditiile presiunii crescande a concurentei de pe piata, reprezentate de ceilalti doi mari producatori interni - Cesarom Bucuresti, Mondial Lugoj, si de firmele straine.
Cresterea importurilor de faianta si gresie, in special a celor provenite din Italia si Spania, dupa ridicarea barierelor vamale, a marit presiunea asupra producatorilor interni, cu efect direct asupra scaderii preturilor de pe piata.
Valoarea vanzarilor de placi ceramice a fost anul trecut de aproximativ 92 milioane dolari, potrivit ultimelor date furnizate de Statistica.
In acest context, producatorul clujean a anuntat in aceasta primavara ca vor fi disponibilizati circa 500 de angajati din totalul celor 1.700 de salariati, in conditiile in care conducerea societatii apreciaza ca este firesc acest proces pe masura ce fabrica se retehnologizeaza.
Concedierile se fac ca urmare investitiilor in modernizarea mijloacelor de productie.
Conducerea Sanex si-a propus in acest an sa investeasca in acest an 3,9 mil. $, triplu fata de anul anterior.
Ponderea exporturilor in cifra de afaceri anuala este de circa 20%, potrivit reprezentantilor companiei.
Saptamana trecuta, Adunarea Generala a Actionarilor a mandatat societatea sa-si rascumpere pana la 10% din actiuni in scopul anularii lor.
Fata de 2001, cifra de afaceri a Sanex a crescut in 2002, insa pe piata de placi ceramice, cota de piata a societatii a scazut de la 35% la 30%, in special datorita concurentei venite din partea firmelor straine, afirma Bucataru.
Sanex dispune de cele mai mari capacitati de productie de pe piata romaneasca, de 6,8 mil.mp de placi ceramice si 13.000 tone de obiecte sanitare.
Sanex este detinuta in proportie de aproximativ 68% de vehiculul de investitii Goodison BV, detinut conform ultimelor informatii de pe piata, de catre firma indiana Sun Earth Ceramics, fondul de investitii Romania and Moldova Direct Fund (RMDF) si omul de afaceri roman Dinu Patriciu, presedintele grupului petrolier Rompetrol.
Actualul actionariat a preluat in 2000 o societate cu un nivel al pierderilor cumulate de circa 5-6 mil. $, nivelul acestora fiind redus la 3,3 mil. $, afirma conducerea Sanex, care a adaugat ca in urmatorii doi -trei ani nu va putea plati dividende actionarilor sai. Pe piata secundara de capital, titlurile Sanex au incheiat ultima sedinta de tranzactionare cu 1.100 lei/actiune, pret la care capitalizarea companiei este de 6,1 mil. $.
Principalul concurent al Sanex este Cesarom Bucuresti, societate detinuta de grupul ungar Zalakeramia.
Cesarom a realizat in 2002 un profit net de 4,5 mil. euro la o cifra de afaceri de 24,5 mil. euro. Potrivit oficialilor companiei, Cesarom are o cota de piata de aproximativ 35% si in acest an si-a propus ca tinta sa creasca la 38%, prognozand o cifra de afaceri de 28 mil. euro si o rata a profitului de circa 20% din valoarea cifrei de afaceri.
Cesarom dispune de o capacitate de productie de 4,8 mil. mpi de placi, respectiv de 6.500 tone de obiecte sanitare.
Mondial Lugoj, detinuta de grupul german Vileroy & Boch, a realizat in 2002 o cifra de afaceri neta de 22,9 mil. euro si un profit net de 3,6 mil. euro. Firma prognozeaza pentru acest an o cifra de afaceri in valoare de aproximativ 24-25 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO