Companii

SCA Packaging vizeaza integrarea productiei de carton ondulat

21.09.2005, 17:35 37

Compania suedeza SCA Packaging, detinatorul brandurilor Zewa, Libero sau Libresse, intentioneaza sa isi integreze capacitatile de productie de pe piata romaneasca, unde prelucreaza carton ondulat.

"In urma cu cateva zile am dat in functiune fabrica de prelucrare a cartonului ondulat in ambalaje, in urma unui proiect de aproximativ 2,2 milioane de euro. In functie de evolutia ulterioara a afacerilor companiei, pe o perioada de 3-5 ani, vom realiza si un proiect ce vizeaza productia proprie de carton ondulat", a precizat Laszlo Balint-Nagy, directorul general al SCA Packaging Romania.

In momentul de fata, materia prima folosita de companie provine de la furnizorii externi agreati la nivel de grup precum si de la companii autohtone.

"Pana la inaugurarea fabricii de la Timisoara, cifra de afaceri a companiei era realizata aproape in intregime de activitatile de distributie. Rezultatele de pe piata romaneasca vor fi influentate semnificativ incepand de anul viitor", a mai spus seful SCA Packaging.

Vanzarile companiei de pe piata romaneasca au fost de aproximativ 2,6 milioane de euro in 2003, cifra de afaceri avansand cu 40% anul trecut.

Proiectul greenfield al celor de la SCA Packaging, cu o suprafata de 5.000 de metri patrati, a fost realizat langa fabrica Solectron din Timisoara, in zona industriala a orasului. Din cele 2,2 milioane de euro alocate pentru acest proiect, aproximativ 0,9 milioane de euro au fost investiti in utilaje si in terenul aferent constructiei.

"Avem o echipa de 30 de angajati in prezent, dar numarul acestora va creste pana la 40-45 pana la sfarsitul anului", a mai relatat Nagy.

SCA Packaging este cel mai mare reciclator de deseuri din hartie din Europa, ponderea de materie prima reciclata folosita in procesul de fabricatie din Romania fiind intre 65 si 85%.

SCA Packaging a intrat pe piata romaneasca in 2002, functionand timp de doi ani ca centru logistic.

SCA Packaging a fost infiintata in 1929, in Suedia, in momentul de fata avand peste 20.000 de angajati si 260 de fabrici in toata lumea.

La nivel mondial, SCA Packaging are un portofoliu de clienti ce cuprinde companii precum Nestle, Volvo sau Ford. In Europa, cota de piata a companiei este de 14%, cu afaceri de peste 3,3 miliarde de euro in 2003.

Piata romaneasca a cartonului ondulat este estimata la 80 de milioane de euro anual, in 2004, iar previziunile indica o crestere de peste 10% in 2005. Productia totala de carton ondulat a Romaniei depaseste 140.000 de tone. Principalii competitori ai SCA Packaging sunt Vrancart Adjud, Romcarton Bucuresti, Ecopack sau Rondocarton Cluj-Napoca. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO