Companii

Scad vanzarile la centralele termice pentru apartamente? Nu-i nimic! Exista vile

11.10.2005, 15:11 35

Daca hatisul birocratic care insoteste orice tentativa de debransare de la sistemul centralizat de incalzire "musca" din cifra de afaceri a comerciantilor de centrale termice, dinamismul pietei imobiliare se dovedeste a fi o buna oportunitate de compensare, apreciaza jucatorii din domeniu.

"Intre 1994 si 2003, comercializarea centralelor murale reprezenta 40% din cifra de afaceri obtinuta de grup. Anul trecut am inregistrat o scadere considerabila a cifrei de afaceri pe segment de 40%. Acest lucru s-a tradus intr-o reducere a vanzarilor pe ansamblul afacerii cu aproximativ 20%", a declarat Irina Barac, din cadrul departamentului de marketing al Hornoff Trade Consult, reprezentanta generala in Romania a firmei germane in tehnologia incalzirii Vaillant.

Acest trend se aplica si vanzarilor aferente anului in curs, compania inregistrand o scadere de 40% a vanzarilor pe segmentul reprezentat de centrale termice murale de 24kW adecvate apartamentelor de bloc.



Incalzire neconventionala

Diferenta fata de anul trecut este reprezentata de compensarea pierderilor din segmentul de instalatii destinate apartamentelor cu cresterile pe ramura reprezentata de centrale cu puteri mai mari.

"Desi se pastreaza evolutia descendenta a vanzarilor de centrale murale, suntem foarte multumiti de evolutia pozitiva pe segmentul de centrale cu puteri mai mari care se adreseaza in special caselor si cladirilor mari: vile, scoli etc.", a precizat Irina Barac.

Ea estimeaza pentru 2006 o crestere de aproximativ 15% pe segmentul de incalzire destinat caselor si vilelor.

"De asemenea, estimam o evolutie pozitiva pe segmentul de sisteme de incalzire neconventionale cum ar fi centralele de condensatie si sistemele solare in cogenerare", a declarat Barac.

Orientarea spre sistemele de incalzire neconventionale se fundamenteaza pe necesitatea respectarii directivelor europene in domeniu, pe care Romania va trebui sa le respecte o data cu aderarea la Uniunea Europeana in 2007, dar si pe economia la combustibil, si implicit la costurile aferente."



Se cumpara mai mare

Si Baxi Romania, unul dintre cei mai importanti furnizori de centrale termice de apartament de pe piata locala, estimeaza o evolutie buna a segmentului reprezentat de centralele termice cu puteri mai mari.

"Centralele cu puteri ridicate continua sa inregistreze cresteri ale vanzarilor. Situatia este fireasca in conditiile in care aceste centrale vizeaza un domeniu dinamic, cel al constructiilor noi care au ca destinatie spatii de locuit sau de birouri", a declarat Sever Scarlat, directorul general Baxi Romania. El estimeaza o crestere de 10-15% a vanzarilor de aparate cu puteri mai mari de 30kW. "Pana la sfarsitul anului, noi ne-am propus sa obtinem un volum de vanzari de 15.000-16.000 centrale termice pentru bloc. Din categoria celor care satisfac necesitatile de confort pentru spatii de peste 200mp, compania noastra doreste sa vanda 1.500-2.000 de unitati", o conchis Scarlat.

In prima jumatate a anului, Baxi Romania a reusit sa vanda 4.500 de unitati, in valoare de 2,4 milioane de euro, in crestere cu 53% fata de 2004, in conditiile in care perioada de inceput a anului reprezinta extra sezon.

Anul trecut, Baxi Romania a avut o cifra de afaceri de aproape 6 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.

Preturile centralelor termice pentru apartamente de bloc, marcile Baxi si Western, comercializate de Baxi Romania se incadreaza intre 530 de euro si 2.240 de euro. Pentru suprafetele de peste 200 mp, preturile centralelor pornesc de la 400 de euro.

Preturile centralelor Vaillant comercializate variaza intre 900 de euro, centralele murale PRO, si 2.250 de euro in cazul unei microcentrale Vaillant de condensatie si o putere de 35kW.

Cifra de afaceri inregistrata de Hornoff Trade Consult se situa anul trecut, potrivit datelor de pe site-ul Mninisterului de Finante, in jurul nivelului de 9,5 milioane de euro, cu 20% mai putin comparativ cu anul precedent, iar profitul net obtinut era de 0,5 milioane de euro.

Pentru 2005, Hornoff Trade Consult estimeaza obtinerea unor rezultate financiare similare cu cele raportate anul trecut. Compania comercializeaza alaturi de brandul Vaillant, alte 6 marci de produse din domeniul termotehnic.



Plus de 20%

Piata centralelor termice ar putea creste cu minimum 20% in acest an, la un nivel de 175.000 de unitati, conform estimarilor lansate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor din domeniu, dupa ce Guvernul a luat in vedere subventionarea achizitionarii de centrale pentru case.

Comerciantii estimasera initial mentinerea vanzarilor de centrale termice de apartament la nivelul anului trecut (145.000 de unitati sau 75 mil. euro), acuzand autoritatile ca incearca sa limiteze numarul debransarilor, prin solicitarea unui numar mare de acte si aprobari costisitoare.

Vanzarile de centrale termice ajunsesera la o rata de crestere de 70% la finele lui 2003, an in care s-au vandut 250.000 de unitati.

Pe o piata in care importurile reprezinta circa 96% din vanzari, printre cei mai importanti producatori si importatori de centrale se numara marcile Vaillant, Immergas, Ferroli, Merloni, Viessmann, Baxi, Junkers, Bosh si Kober (cu marca Motan), singurul producator autohton. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO