Companii

Scaderea exporturilor a afectat afacerile Arctic

Scaderea exporturilor a afectat afacerile Arctic

Ugur Kayali, directorul general al Arctic: "Peste jumatate din aparatele frigorifice produse la Gaesti merg la export, iar criza economica manifestata la nivel mondial a influentat negativ majoritatea statelor in care noi exportam produse".

13.08.2008, 18:49 41

In prima jumatate a acestui an, Arctic a vandut 667.000 de produse electrocasnice, in scadere cu aproximativ 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand vindea 691.000 de unitati. In primele sase luni ale anului trecut, Arctic inregistra o crestere a vanzarilor in volum cu peste 12% fata de perioada similara din 2006, pe fondul majorarii cererii de produse sofisticate.
"Rezultatele obtinute pe pietele externe reflecta situatia economica existenta in aceasta perioada la nivel international. Peste jumatate din aparatele frigorifice produse la Gaesti merg la export, iar criza economica manifestata la nivel mondial a influentat negativ majoritatea statelor in care noi exportam produse", a declarat Ugur Kayali, directorul general al Arctic.
Comparativ cu perioada ianuarie-iunie din 2007, exporturile companiei Arctic au scazut cu 13%, la 355.500 de unitati. Dupa prima parte a anului trecut, reprezentantii Arctic raportau vanzari de 411.000 de unitati in afara tarii, in crestere cu 17% fata rezultatele obtinute in primul semestru din 2006. Pana anul trecut, exporturile reprezentau motorul cresterii volumului de vanzari al Artic, peste 70% din productia locala fiind directionata catre pietele externe in 2007. Arctic comercializeaza in afara tarii doar frigidere produse la fabrica detinuta la Gaesti, in judetul Dambovita.
Scaderea exporturilor a determinat si o scadere a cifrei de afaceri cu 5%, la 93,6 mil. euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand realiza o cifra de afaceri de 99 milioane euro, cu 24% mai mare fata de perioada similara a anului 2006.
Produsele Arctic sunt comercializate in peste 45 de tari, peste 65% din exporturi fiind directionate catre Uniunea Europeana.
Printre cele mai importante destinatii se numara Franta, Spania, Germania, Polonia sau Marea Britanie. De anul trecut, producatorul de electrocasnice exporta si in Irlanda, Albania si tarile din Africa Centrala.
"Strategia noastra de extindere a exporturilor ia in calcul piete care ofera o stabilitate cat mai mare din punct de vedere economic", a declarat Monica Iavorschi, director de marketing si vanzari al Arctic.
In ceea ce priveste vanzarile realizate pe plan local, Arctic a comercializat in primul semestru 312.000 de produse electrocasnice, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand vindea circa 280.000 unitati, peste jumatate dintre acestea fiind aparate frigorifice.
Valoarea vanzarilor realizate pe piata locala a fost de 46,4 milioane de euro, in crestere cu aproape 2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"In prima jumatate a anului 2008 vanzarile locale au crescut usor, pe fondul unei piete cu o crestere ponderata, sub nivelul inregistrat anul trecut", a spus Kayali.
Din numarul total de produse electrocasnice vandute in primul semestru, peste 500.000 reprezinta aparate frigorifice, in valoare de 75,2 mil. euro.
Volumul vanzarilor de electrocasnice produse de companie, marca Beko, a crescut in primul semestru al acestui an cu 47% fata de perioada similara din 2007.
In anul 2007, compania Arctic a inregistrat o cifra de afaceri de 224,3 mil. euro, cu un volum total al vanzarilor de peste 1.500.000 de unitati. Arctic are in prezent 2.300 de angajati. Pentru finalul acestui an, compania estimeaza un ritm de crestere cuprins intre 3 si 5%.
Arctic face parte din grupul Arcelik, al treilea producator european de aparatura electrocasnica, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,7 miliarde de euro. Arcelik este prezenta in peste 100 de tari, detine 12 unitati de productie pe patru piete si peste 18.000 de angajati la nivel mondial.
In Romania, Arcelik a analizat anul trecut posibilitatea construirii unei a doua fabrici, pentru masini de spalat, in orasul Gaesti, insa ulterior grupul a ales China pentru aceasta investitie. In 2007, compania a investit aproximativ 10 milioane de euro in dezvoltarea platformei de la Gaesti si in programe de calificare a celor 2.300 de angajati.
Pe piata romaneasca de profil, un alt producator local de dimensiuni mari este compania suedeza de electrocasnice Electrolux, care detine la Satu Mare o fabrica de aragazuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO