Companii

Seful Novartis = 14,6 mil. dolari salariu pe an

30.01.2003, 00:00 67

Compania farmaceutica Novartis AG, din Elvetia, reputata tara a bancherilor, a facut public venitul directorului executiv, starnind comentariile intregii populatii.
Astfel, in anul 2002, directorul executiv al societatii Novartis a castigat 20 de milioane de franci elvetieni, adica 14,6 milioane de dolari, fiind cel mai bine recompensat manager din tara.
Compania, citata de Reuters, a confirmat cifrele, iar presa a preluat imediat aceste date si a calculat venitul pe ora de munca la managerului.
Prin urmare, presupunand ca acesta si-a dedicat companiei in medie 18 ore pe zi, fiecare ora i-ar fi adus in buzunar 3.000 de franci, in conditiile in care o menajera este platita cu 25 de franci ora de munca.
"O serie de companii se gandesc sa-si declare vanzarile luand ca etalon salariul lui Vasella", a declarat cu ironie reprezentantul unei companii de  biotehnologii, lasata in urma de Novartis.
Pana in prezent, cea mai mare suma care se vehicula era salariul de 12,5 milioane de franci elvetieni al directorului grupului bancar UBS AG, Marcel Ospen, insa Vasella a doborat de departe acest record.
Interesul suscitat de aceste informatii in Elvetia este usor explicabil avand in vedere ca nu demult dezvaluirile financiare reprezentau un taram interzis. Insa scandalurile care au afectat o serie de corporatii si neincrederea investitorilor a determinat guvernul sa ia decizia de a spori transparenta in mediile de afaceri.
Pe de alta parte, oricat de socant, salariul directorului executiv de la Novartis reflecta pozitia companiei farmaceutice in topul agentilor economici din Elvetia, grupul fiind si al treilea producator de medicamente de pe piata europeana.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24