Companii

Selectia de consultanti pentru Electrica se repeta

29.01.2003, 00:00 16

Comisia Europeana a decis reluarea procesului de selectie a consultantului pentru privatizarea Electrica Moldova si Electrica Oltenia, intrucat exista divergente intre raportul elaborat de Comitetul de evaluare si cel realizat de observatorul Comisiei.
Reanalizarea ofertelor celor cinci candidati este in curs de desfasurare, numele castigatorului urmand sa fie anuntat pana la finele lunii februarie, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.
Potrivit acestora, decizia de reanalizare a procesului de selectie a consultantului este o practica obisnuita a Comisiei Europene, care de fiecare data cand are are dubii sau indoieli, poate proceda in acest fel. Decizia nu va avea efecte negative asupra trecerii in proprietate privata a filialelor Electrica, a spus Lucian Silviu Boghiu, directorul general al Electrica, citat de Mediafax.
Unul dintre aceste documente este elaborat de catre Comitetul de evaluare a consultantului, format din reprezentanti ai Ministerului Industriei si Resurselor, Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si ai Electrica. Al doilea raport contine recomandarile unui oficial al Comisiei Europene, care este delegat drept observator al procesului de selectie.
Selectia consultantului pentru cele doua filiale ale Electrica,  Oltenia si Moldova, a inceput, anul trecut, cand din optsprezece candidati au fost selectate sapte. Acum, in faza finala a luptei pentru asigurarea consultantei celor doua filiale Electrica sunt cinci candidati, care au depus oferte, si anume Bank of America, Rothschild, HSBC Investment Bank (Marea Britanie), Austria Creditanstalt Invesment Bank (CAIB) si Comerzbank (Germania). Plata consultantului se va face din fonduri PHARE de catre Uniunea Europeana.
Privatizarea distributiei de electricitate din Romania, o afacere care depaseste un miliard de dolari, este deja subiect de interes direct pentru firmele de consultanta, case de avocatura sau grupuri energetice de talie europeana precum RWE, E.On, EnBW (Germania), Union Fenosa (Spania), Electricite de France (Franta), United Utilities (Marea Britanie) sau grupul elvetiano-suedez ABB. Indirect, privatizarea celor opt filiale ale societatii Electrica prezinta interes pentru intregul sistem energetic romanesc, cat si pentru furnizorii internationali de echipamente energetice, care mizeaza pe o crestere a comenzilor dupa privatizarea Electrica.
Filialele Banat si Dobrogea ale societatii Electrica au fost lansate la privatizare, termenul de depunere a scrisorilor de interes fiind data de 28 februarie.
Printre angajamentele asumate de autoritatile romane fata de organismele Uniunii Europene sau Fondului Monetar International se numara privatizarea a  doua filiale pana la finele lui 2003, alte doua urmand sa fie trecute in proprietate privata in cursul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO