Companii

Semrom Muntenia vinde patru hectare pentru venituri suplimentare

20.09.2005, 19:12 63

Compania agricola Semrom Muntenia, controlata de SIF Muntenia, a scos la vanzare doua suprafete de teren intravilan, impreuna cu constructiile aferente.

Primul teren se intinde pe aproximativ 32.000 de metri patrati si este amplasat in zona industriala a orasului Ploiesti, iar cea de-a doua, de peste 6.500 de metri patrati, este situata in localitatea Baia din judetul Tulcea.

"Le vindem pentru ca nu ne mai trebuie", a declarat Vasile Pana, directorul general al Semrom Muntenia. Este posibil ca decizia de vanzare a acestor active sa fie motivata prin dorinta conducerii Semrom de a imbunatati situatia financiara a companiei, una dintre masurile ce vizeaza cresterea veniturilor fiind vanzarea unor active, conform raportului financiar publicat de societate.

In ultimul an mai multe companii, printre care Policolor, Upet sau Loulis, au scos la vanzare proprietati imobiliare pe care nu le utilizau pentru a obtine lichiditati.

In primul semestru, Semrom Muntenia a obtinut castiguri nete in valoare de 2,32 milioane de lei (630.000 de euro), mai mici cu 40,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Reducerea profitului a fost cauzata in principal de scaderea vanzarilor, cifra de afaceri inregistrata in primele sase luni de companie fiind de 9,06 milioane de lei (2,5 milioane de euro), cu 42% mai mica in comparatie cu prima parte a anului 2004.

Scaderea cifrei de afaceri se datoreaza supraproductiei, care s-a inregistrat anul trecut in sectorul agricol, producatorii preferand ca in primavara acestui an sa nu mai cumpere seminte, ci sa fructifice stocurile existente. Rezultatele financiare depasesc totusi prevederile Bugetului de Venituri si Cheltuieli aprobat de actionarii Semrom.

Pentru imbunatatirea rezultatelor financiare, conducerea companiei Semrom Muntenia a luat o serie de masuri privind atat cresterea veniturilor, cat si reducerea cheltuielilor. Printre acestea se numara, pe langa vanzarea unor active, vanzarea fierului vechi, restructurari de personal si reducerea cheltuielilor curente.

Semrom Muntenia dispune de un capital social de aproape 29,75 milioane de lei (8,5 milioane de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei. Compania este controlata de Societatea de Investitii Financiare Muntenia, care detine o participatie de 89,4% din actiunile Semrom. Restul capitalului social se afla in posesia investitorilor minoritari, cu detineri de sub 5%.

Actiunile Semrom Muntenia sunt listate la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq. Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri cu titlurile societatii agricole a fost de 1,75 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 20,8 milioane de lei (6 milioane de euro). stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO