Companii

Shell Gas estimeaza afaceri de 72 mil. euro

Shell Gas estimeaza afaceri de 72 mil. euro

Gabriel Stoicescu, directorul general al Shell Gas Romania: Temperaturile ridicate care s-au inregistrat in aceasta iarna au avut acest efect (de stagnare) asupra vanzarilor

23.05.2007, 18:08 27

Shell Gas Romania, companie cu activitati in distributia de GPL (gaz petrolier lichefiat), estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 72 de milioane de euro (242 de milioane de lei), in crestere cu 10% comparativ cu rezultatul obtinut anul trecut. Reprezentantii companiei estimeaza pentru 2007 un profit net de 6 milioane de euro (20,4 milioane de lei), cu 15% mai mare decat cel obtinut in 2006.
"Estimarea se bazeaza pe cresterea retelei de distributie precum si pe un control mai puternic al costurilor cu impact direct asupra profitului", a declarat Gabriel Stoicescu, directorul general al Shell Gas Romania.
Compania era detinuta in proportie de 55% de catre grupul anglo-olandez Shell, restul actiunilor fiind detinute de catre Petrom, cea mai mare companie romaneasca. Shell a semnat la sfarsitul lunii martie contractul prin care a vandut divizia de GPL din Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Spania si Elvetia catre grupul francez Rubis
intr-o tranzactie de 90 de milioane de euro. Petrom avea un drept de preemptiune asupra actiunilor detinute la Shell Gas Romania pe care a decis sa si-l exercite la inceputul lunii mai. Valoarea tranzactiei nu a fost publicata. Inainte de aceasta tranzactie, Petrom detinea o cota de piata de 17% pentru distributia de butelii si de 2% pentru autogaz, conform propriilor estimari. "Deocamdata nu a fost semnat nimic. Actionariatul companiei este inca nemodificat pana la finalizarea discutiilor. Pana la definitivarea acestei tranzactii, nu va avea loc nicio schimbare in cadrul companiei", spune reprezentantul Shell Gas Romania.
Tinand cont de faptul ca Shell Gas Romania a inregistrat la sfarsitul anului trecut un profit operational (EBITDA) de aproximativ 10 milioane de euro (35,4 milioane de lei), valoarea tranzactiei ar putea ajunge la 70 de milioane de euro, luand in considerare un multiplicator specific calculat la nivelul industriei de 7.
In primul trimestru al acestui an, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 16,6 milioane de euro (56,5 milioane de lei), nivel asemanator cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Temperaturile ridicate care s-au inregistrat in aceasta iarna au avut acest efect asupra vanzarilor", spune Stoicescu. Profitul net al companiei a ajuns in primele trei luni ale anului la 2 milioane de euro (6,8 milioane de lei), in crestere cu aproximativ 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut, crestere pusa pe seama unui control mai rigid al costurilor.
Piata de profil este alcatuita din trei segmente, si anume aragaz (butelii), micul vrac si autogaz (GPL auto). Valoarea acesteia a fost estimata pentru anul trecut la aproximativ 320 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO