Companii

Shell Gas si-a diminuat capitalul cu 56%

21.07.2003, 00:00 21



Shell Gas Romania si-a diminuat cu aproximativ 56% valoarea capitalului social, de la 98 de miliarde lei la 43 miliarde lei, ca urmare a nivelului ridicat al fluxurilor de capital care depasesc necesarul de investitii, a declarat Joel Maes, director general al companiei.



"Compania a inregistrat in ultimii ani fluxuri pozitive de capital, care au depasit necesarul aferent programului de investitii. Acesta a determinat realizarea unui surplus de lichiditati", a adaugat Maes.



Potrivit oficialului, atingerea valorii de 98 de miliarde lei a indicatorului financiar s-a realizat in primii cinci ani de existenta a companiei, perioada 1995-2000, cand au avut loc investitii majore de capital. Acestea au ajuns in prezent la o cifra de 60 de milioane de dolari.



Astfel, operatiunea s-a realizat prin diminuarea cu 2,2 milioane a numarului total de actiuni Shell Gas, de la 3.922.309 de titluri la 1.722.309. Cei doi principali actionari, Shell Gas (LPG) Holdings Olanda si SNP Petrom - prin sucursalele Constanta, Prahova si Timis - si-au pastrat participatiile de 55,5% si, respectiv 44,4% din capitalul social al companiei.



De asemenea, un alt motiv care a stat la baza acestei decizii a fost si de evitare a riscului de devalorizare a resurselor de lichiditate.



Shell Gas estimeaza pentru acest an o crestere cu aproximativ 10% a cifrei de afaceri, fata de 40 milioane dolari in 2002.



"Insa aceasta crestere a cifrei de afaceri este in principal determinata de majorarea preturilor, pe fondul cresterii costurilor de productiei si a evolutiei cotatiilor la titei pe plan international. Acest lucru va ingreuna avansul semnificativ al profitabilitatii", a aratat Maes.



Compania a comercializat in 2002 o cantitate de peste 15 milioane litri de gaz petrolier lichefiat (GPL) auto. Pentru acest an, este prognozat un volum al vanzarilor de aproximativ 25 milioane litri.



Programul de investitii al Shell Gas pentru acest an prevede cresterea cu 30 de statii a retelei de distributie a gazului auto, de la 42 la aproximativ 72 de unitati.



"Rata anuala de investitii a companiei este de 3-4 milioane dolari", a spus Maes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO